; ;
Gemt

Hvor meget af virksomheden tæller med ved opgørelsen af 50 pct.-reglen?

HK havde rejst et 50 procentkrav for en lille del af de administrative medarbejdere i en virksomhed. Spørgsmålet var, om den lille gruppe var så adskilt fra de øvrige medarbejdere, at HK kunne kræve overenskomst for dem. Nej, slog dommeren fast.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 28. FEBRUAR 2019

50 pct.-reglen
50 pct.-reglen har eksisteret i rigtig mange år. Reglen fastslår, at HK kun kan forlange overenskomst over for medlemmer af en arbejdsgiverorganisation, hvor 50 pct.-reglen er aftalt, når HK organiserer mindst halvdelen af de ansatte, der er beskæftiget inden for overenskomstens faglige dækningsområde i en konkret virksomhed.

Der kan i visse særlige situationer være en gruppe medarbejdere, der er så adskilt i beliggenhed og arbejdsvilkår i forhold til resten af organisationen, at HK kan kræve overenskomst alene for disse medarbejdere, når 50 pct. -reglen er opfyldt for den adskilte gruppe/afdeling.

Sagen
I den konkrete sag var spørgsmålet, om en gruppe på ca. 10 medarbejdere betragtes som et selvstændigt område/en selvstændig afdeling, fordi de var adskilt i beliggenhed og arbejdsvilkår i forhold til de øvrige medarbejdere.

Der var tale om en afdeling, som i lighed med andre afdelinger, havde været placeret flere forskellige steder på virksomhedens geografisk afgrænsede område, der udgjorde i alt 82.000 kvm.

Under sagen forklarede virksomheden, at der var ansat ca. 100-200 administrative medarbejdere, og at disse var fordelt rundt på forskellige afdelinger. Alle administrative medarbejdere var ansat på ensartede vilkår, og de havde alle gennemgået det samme introduktionsprogram. De 10 medarbejdere var blevet flyttet lidt rundt, fordi der ofte var behov for rokeringer på grund af pladsmangel.

Dommeren i den faglige voldgift kom frem til, at de 10 medarbejdere hverken i forhold til beliggenhed eller arbejdsvilkår adskilte sig væsentligt fra de øvrige medarbejdere. HK kunne derfor ikke kræve overenskomst kun for de 10 medarbejdere.

Dansk Erhverv vurderer
Dansk Erhverv er enig i afgørelsen. Sagen viser, at når virksomheder bliver mødt med et 50 pct.-krav, er det vigtigt, at man vurderer hver enkelt medarbejders arbejdsvilkår og lokationens beliggenhed i forhold til de øvrige medarbejdere.