; ;
Gemt

Hvornår skal en vilkårsændring varsles?

I hvilke tilfælde skal du varsle ændringer i dine medarbejderes ansættelsesforhold? Hvor langt et varsel har de krav på? Og hvordan gennemfører du en ændring? Få et overblik over reglerne om ændring af ansættelsesvilkår, så du ikke risikerer at skulle betale en godtgørelse.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 28. MARTS 2019

Er ændringen væsentlig eller ikke-væsentlig?
Ændringer af medarbejdernes ansættelsesvilkår kan gennemføres forskelligt, afhængigt af hvilke vilkår der ændres. Hvis vilkårsændringen grundlæggende ændrer negativt på medarbejderens ansættelsesforhold, er det som udgangspunkt en væsentlig vilkårsændring, som skal varsles med medarbejderens individuelle opsigelsesvarsel.

Eksempler på væsentlige vilkårsændringer
Ændringer i den ugentlige arbejdstid, degradering, lønreduktion, forringelse af indtjeningsmuligheder, mistet funktionærstatus mv.


Eksempler på ikke-væsentlige ændringer

Indførsel af reglementer på arbejdspladsen, såsom rygepolitik og personalepolitik mv., ændringer i arbejdsgange og tilrettelæggelsen af arbejdet mv.


Vurderingen er konkret 
Hvorvidt en vilkårsændring er væsentlig eller ej, skal vurderes individuelt og vil altid bero på en konkret vurdering. Eksempelvis vil en ændring i arbejdsstedets placering måske være væsentlig for én medarbejder men ikke nødvendigvis for en anden, som er bosat tættere på det nye arbejdssted.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en ændring er væsentlig, er du velkommen til at kontakte Dansk Erhverv, før du gennemfører/varsler ændringen.

Ikke-væsentlige ændringer skal der orienteres om
Ikke-væsentlige vilkårsændringer meddeles til medarbejderne, eksempelvis i et informationsbrev. Mindre ændringer kan gennemføres fra dag-til-dag. I visse tilfælde skal der dog gives et andet passende varsel.

Væsentlige ændringer skal varsles
Væsentlige vilkårsændringer skal varsles med medarbejderens individuelle opsigelsesvarsel.

Hvis medarbejderen ikke accepterer de nye vilkår, betragtes varslingen som en opsigelse af ansættelsesforholdet fra virksomhedens side.

Væsentlige ændringer kan for eksempel gennemføres ved at give medarbejderen et varslingsbrev, som ved accept af ændringen underskrives og derefter indgår som et tillæg til ansættelseskontakten.

Den varslede ændring træder herefter i kraft ved udløbet af det individuelle opsigelsesvarsel, medmindre andet aftales.

Hvis medarbejderen ikke accepterer ændringen, vil varslingen blive sidestillet med en opsigelse. Opsigelsen anses som udgangspunkt for at være afgivet, når varslingsbrevet er kommet frem til medarbejderen.

I visse tilfælde kan en væsentlig ændring gennemføres med omgående virkning. I så fald skal virksomheden kompensere medarbejderen økonomisk eller i form af afkortning af arbejdstiden. Hvis du ønsker at gennemføre en væsentlig ændring med omgående virkning, anbefaler Dansk Erhverv, at du får rådgivning herom forinden.

Ændringens saglighed
Da medarbejderen kan betragte varslingen af væsentlige vilkårsændringer som en opsigelse fra arbejdsgiverens side, skal varslingen ofte være sagligt begrundet i virksomhedens eller medarbejderens forhold.

Er ændringen ikke sagligt begrundet, kan du som arbejdsgiver risikere at skulle betale en godtgørelse til medarbejderen, f.eks. efter reglerne i funktionærloven eller Hovedaftalen.

På vores hjemmeside finder du yderligere oplysninger om væsentlige vilkårsændringer samt en skabelon til varslingsbrevet.