; ;
Gemt

Indsigt i TV-overvågningsoptagelser skal efterkommes uden forsinkelse

Bilvaskfirmaet Washworld har fået en alvorlig kritik fra Datatilsynet, fordi firmaet ikke ville udlevere en kopi af TV-overvågningsoptagelserne til de registrerede.

Nyhed

DANSK ERHVERV | ERHVERVSJURA - D. 9. MAJ 2019

Hvad handlede sagen om
En mandlig bilist havde i forbindelse med en tingsskadesag anmodet Wash World om at få udleveret kopi af tv-overvågningsoptagelser af sig selv, sin søn og bilen i Wash World, og at Wash World efter hans gentagne forespørgsler har afvist at udlevere kopi af videooptagelserne af ham.

Bilisten havde allerede anmodet om indsigt i tv-overvågningsoptagelserne den 20. juni 2018, men optagelserne blev først efter gentagne rykkere udleveret den 25. september 2018. Wash World oplyste under sagen, at det pågældende materiale indeholdt optagelser af en tredjemand, hvorfor Wash World oprindeligt valgte ikke at udleverede materialet til ham.

Andre personer på optagelserne skal sløres
I medfør af databeskyttelsesforordningens artikel 15, stk. 1, er det kun oplysninger om den registrerede selv, som skal udleveres i forbindelse med en anmodning om indsigt.
Hvis der i tv-overvågningsoptagelserne indgår oplysninger om andre personer, skal den dataansvarlige således sløre eller på anden måde fjerne dem f.eks. ved billedbeskæring. Disse værktøjer findes på markedet og er ikke så dyre, som man måske skulle formode.

Optagelserne skal udleveres uden unødig forsinkelse og senest indenfor en måned
I medfør af databeskyttelsesforordningens artikel 15, stk. 3, skal den dataansvarlige udlevere en kopi af de personoplysninger, der behandles.

Det fremgår endvidere af databeskyttelsesforordningens artikel 12, stk. 3, at den dataansvarlige uden unødig forsinkelse og i alle tilfælde senest en måned efter modtagelsen af anmodningen skal oplyse den registrerede om foranstaltninger, der træffes på baggrund af en anmodning i henhold til bl.a. artikel 15.

Denne periode kan forlænges med to måneder, hvis det er nødvendigt, under hensyntagen til anmodningens kompleksitet og antal. Den dataansvarlige underretter den registrerede om enhver sådan forlængelse senest en måned efter modtagelsen af anmodningen sammen med begrundelsen for forsinkelsen.

Der gælder således en absolut frist for besvarelse af anmodninger fra en registreret på tre måneder. Langt de fleste anmodninger må dog antages ikke at være komplicerede, hvorfor de skal besvares senest en måned efter modtagelsen.

Sanktion
Datatilsynet fandt grundlag for at udtale alvorlig kritik af, at Wash World oprindeligt afviste klagers indsigtsanmodning blot fordi optagelserne indeholdt optagelser af en tredjemand, og at Wash World først udleverede en kopi af videoovervågningsmaterialet mere end tre måneder efter den registreredes anmodning.

Selv om der ikke blev lagt op til en bøde i denne sag kan man dog ikke være sikker på, at Datatilsynet afstår fra bødesanktionen i tilsvarende situationer.

Kontakt

Handel

Sven Petersen

Erhvervsjuridisk fagchef
Medarbejderprofil