; ;
Gemt

Industriens investeringsforventninger virker immune over for virusudbruddet

Fredag blev der offentliggjort tal fra Danmarks Statistik, der viser at industriens investeringsbeslutninger foreløbigt ikke ser ud til at være blevet påvirket i væsentlig grad af virusudbruddet. Konkret forventes nettoinvesteringerne, dvs. investeringer minus frasalg, at stige med 8% i 2020. Det er et forholdsvist beskedent fald i forhold til den seneste måling fra oktober 2019, hvor industrien forventede en fremgang i nettoinvesteringer på 13 pct.

Nyhed

24. april 2020

Fredag blev der offentliggjort tal fra Danmarks Statistik, der viser at industriens investeringsbeslutninger foreløbigt ikke ser ud til at være blevet påvirket i væsentlig grad af virusudbruddet. Konkret forventes nettoinvesteringerne, dvs. investeringer minus frasalg, at stige med 8 pct. i 2020. Det er et forholdsvist beskedent fald i forhold til den seneste måling fra oktober 2019, hvor industrien forventede en fremgang i nettoinvesteringer på 13 pct.

Det er umiddelbart overraskende at det globale udbrud af coronavirus ikke har påvirket virksomhedernes investeringsbeslutninger i en mere væsentlig grad. Øget usikkerhed og kraftig økonomisk tilbagegang er normalt gift for virksomhedernes investeringsbeslutninger.

Dagens tal skal dog også tages med en række forbehold. Først og fremmest er 45 pct. af data modtaget før indførelsen af COVID-19-restriktionerne. Dertil står dagens tal i skærende kontrast til de foreløbige tal for konjunkturbarometeret for april, der viste et historisk kraftigt fald i industriens investeringsplaner over de kommende tre måneder. Man skal dermed også tage dagens ellers positive melding fra industrien med et stort gran salt.

Når det er sagt, så er der dog også små lyspunkter i dagens tal, der er værd at fremhæve. Således har investeringsgodeindustrien, der primært producerer maskiner, vindmøller og transportmidler, med en stigning på 21% i forhold til 2020, fortsat meget positive forventninger til investeringerne. Der ses også en positiv udvikling i branchegruppen ikke-varige forbrugsgoder, der bl.a. omfatter medicinalvirksomhederne. Her forventes en stigning i investeringerne på 7 pct.

Det er et lyspunkt, der bestemt er værd at fremhæve. Såvel medicinalindustrien og vindmølleindustrien er meget vigtige brancher for dansk økonomi og påvirkes normalt i mindre grad af en nedtur de globale konjunkturer. Salget af medicin og vindmøller er simpelthen langt mindre konjunkturfølsomt end for eksempel end andre industrivarer som fx biler og møbler mv.

Det er naturligvis rigtig positivt, da både medicinal- og vindmølleindustrien på den måde kan siges at fungere som et læhegn i mod den store økonomiske nedtur vi ser udspille sig i den globale økonomi i øjeklikket. Dagens understøttet således også fortællingen om, at dansk økonomi er godt rustet til at i måde viruskrisen.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil