Presse og Nyheder

Inflationen på 0,8 pct. i 2018 er i den lave ende

Danmarks Statistik har torsdag offentliggjort nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i december. Tallene viser, at forbrugerpriserne faldt med 0,3 pct. i december sammenlignet med november.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 10. januar 2019

De lavere forbrugerpriser i december sammenlignet med november skyldes især, at et fald i brændstofpriserne i december. Inflationen (årlige prisstigninger) for december ender på 0,8 pct., hvilket er på niveau med november, hvor inflationen også var på 0,8 pct.

Med tallene for december har vi det samlede tal for inflationen i 2018, der også ender på 0,8 pct. Det er en anelse lavere end i 2017, hvor inflationen var på 1,1 pct. 2017 var første år siden 2012, at inflationen sneg sig op over 1 pct. En inflation på 0,8 pct. er lavt set i et historisk perspektiv, men inflationen har som nævnt været lav over de senere år. Vi oplever i øjeblikket pæn økonomisk fremgang herhjemme – normalt ville et opsving give et opadgående pres på priserne, men det har vi dog endnu ikke set. Det forventer vi dog, at vi kommer til at se over det kommende år. Vi har set, at inflationen er begyndt at stige i andre europæiske lande, men det har ikke været lige så udbredt i Danmark, hvor inflationen er blandt de laveste i EU.

En inflation på 0,8 pct. har reduceret rådighedsbeløbet med 3.000 kr. for en almindelig familie med 2 vokse og 2 børn med en årsindkomst på 730.000 kr.

Når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år er lønnen er steget betydeligt mere end priserne. Lønnen er nemlig steget med 2,5 pct. (3. kvartal 2018 sammenlignet med 3. kvartal 2017) – mod en inflation på 0,8 pct. sidste år. Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønstigning når der er taget højde for prisstigninger. Det peger dermed – ligesom en række andre gode nøgletal, vi får i øjeblikket – i retning af stigende privat forbrug herhjemme.

Kontakt os

Politik og Analyse

Kristian Skriver Sørensen

Økonom
Medarbejderprofil

Sidste nyt fra Dansk Erhverv i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet Økonomiske nøgletal

Få en månedlig status på dansk økonomi

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.