; ;
Gemt

Inflationen stiger til 1,2 pct. i marts

Danmarks Statistik er onsdag kommet med nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i marts måned. Tallene viser, at forbrugerpriserne steg med 0,1 pct. i marts sammenlignet med februar. Inflationen (årlige prisstigninger) for marts ender på 1,2 pct.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 10. april 2019

Danmarks Statistik er onsdag kommet med nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i marts måned. Tallene viser, at forbrugerpriserne steg med 0,1 pct. i marts sammenlignet med februar. Inflationen (årlige prisstigninger) for marts ender på 1,2 pct. Det er en lille stigning ift. februar, hvor inflationen endte på 1,1 pct. Det er særligt prisændringer på mælk, ost og æg samt charterrejser, der trækker inflationen op i marts.

Set i et historisk perspektiv er en inflation på 1,2 pct. lavt, men i løbet af de seneste år har inflationen i Danmark været lav, og så sent som i september sidste år var inflationen nede og vende på blot 0,6 pct. Vi har i løbet af de seneste år oplevet pæn økonomisk fremgang herhjemme og i Europa. Normalt ville et opsving give et opadgående pres på priserne, men inflationen har været lav i både Danmark og resten af Europa. I de tre første måneder af 2019 har inflationen kommet op over 1 pct. Det tyder derfor på, at vi i 2019 igen skal til at vende os til lidt højere inflation. Trods lidt højere inflation i marts er den danske inflation fortsat i den laveste halvdel af EU-landene, og den danske inflation er fortsat lavere end gennemsnittet i eurozonen, der er på 1,4 pct. i marts måned.

Når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år, er lønnen er steget betydeligt mere end priserne. Lønnen er nemlig steget med 2,5 pct. (4. kvartal 2018 sammenlignet med 4. kvartal 2017) – mod en inflation på 1,2 pct. Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønstigning når der er taget højde for prisstigninger. Det peger ligesom en række andre nøgletal i retning af stigende privat forbrug herhjemme.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil