; ;
Gemt

Ingen jobvækst i november

Lønmodtagerbeskæftigelsen faldt med 226 personer i november, når man korrigerer for almindelige sæsonudsving. Det betyder, at der nu har været en gennemsnitlige månedlige stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i de første 11 måneder af 2019 på 2.600 personer. Det er den svageste fremgang siden 2014.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar mandag den 20. januar 2020

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal der viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen faldt med 226 personer i november, når man korrigerer for almindelige sæsonudsving. Det betyder, at der nu har været en gennemsnitlige månedlige stigning i lønmod-tagerbeskæftigelsen i de første 11 måneder af 2019 på 2.600 personer. Det er den svageste fremgang siden 2014. Der er dertil tale om en tydelig opbremsning i forhold til 2018, hvor beskæftigelsen i gennemsnit steg med 4.100 personer om måneden.

Selv om jobvæksten i år er aftaget i forhold til de seneste år, så er der dog fortsat tale om en både blød og kontrolleret opbremsning. Den lidt svagere jobvækst skal primært ses i sammenhæng med, at væksten både herhjemme og i udlandet er aftaget i løbet af 2019. Dertil er usikkerheden om de økonomiske udsigter blevet forøget. Når virksomhederne bliver mere usikre på de økonomiske udsigter, så vil de normalt holde igen med at udvide medarbejderstaben.

Vi begynder at kunne ane afslutningen på jobfesten
Ser vi frem, så forventer vi en fortsat fremgang i beskæftigelsen på omegnen af 15.000-20.000 personer i 2020. Jobopsvinget vil altså fortsætte ind i 2020, men dog i et lavere tempo end tidligere. Det er et stykke hen ad vejen naturligt. Dansk økonomi har længe befundet sig i en moderate højkonjunktur, hvor knapheden på arbejdskraft er tiltaget. I en sådan situation mister jobvæksten normalt fart.

Det betyder dog også, at vi nu begynder at kunne ane afslutningen på jobfesten. Ser vi længere frem, så mener vi, at beskæftigelsen kun vil stige med ca. 5.000 personer i 2021. Hvis vi skal forlænge jobopsvinget yderligere, så kræver det simpelthen nye refor-mer, der øger arbejdsudbuddet yderligere.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil