; ;
Gemt

Januar blev et nyt lavpunkt for hotellerne

03. februar 2021

Nye tal fra Benchmarking Alliance, som Dansk Erhverv har adgang til, viser at det i januar er gået fra slemt til værre. Belægningsprocenten i januar er gået tilbage med hele 81,7 procent, det største fald i belægningen siden maj. Dermed blev januar 2021 endnu en død måned for de store hoteller.

”Efter nedlukningen af Danmark d. 16. december ses nu ned i afgrunden med tvangslukkede restauranter og tomme hoteller. Restriktionerne satte en prop i den indenlandske efterspørgsel, mens rejsevejledninger og restriktioner ved grænserne effektivt har lukket udenlandske gæster ude. Virksomhederne taber penge hver eneste dag, og likviditeten er presset,” siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Tal fra Benchmarking Alliance viser, at på landsplan var belægningsprocenten i januar 2021 på 10,1 pct. - et fald på 81,7 pct. sammenlignet med januar sidste år. Det er også et væsentligt fald ift. december og november 2020, hvor belægningsprocenten var på hhv. 16,2 og 25 pct. Som konsekvens af de nye restriktioner valgte flere hoteller at lukke midlertidig. På en normal januar måned er 94,1 pct. af hotelværelserne på landsplan i brug. I januar i år var det 50,9 pct.

Situation er meget ens i de forskellige dele af landet. De store hoteller i København havde i januar en meget lav belægningsgrad på samlet 8,6 pct., et fald på 85,6 procent sammenlignet med januar i fjor. I januar 2021 var 52,3 pct. af værelserne i København i brug. I Aarhus, Aalborg, Odense og Trekantområdet var belægningsprocenten i januar på hhv. 13,9, 9,3, 7,1 og 10,4 pct.

Digitale vaccinepas og genåbning af samfundet
Det er Dansk Erhvervs håb, at der er sandhed i det gamle mundheld, at det er lige før solopgang, at det ser mørkest ud. Vaccinerne er i gang med at blive rullet ud, og prognoserne fra Sundhedsstyrelsen viser, at det er forventningen, at alle danskerne har fået andet vaccinestik før det bliver højsommer.

Heldigvis er smittetallene også faldet markant siden årsskiftet. På den baggrund giver det god mening at gå i gang med arbejdet for at sikre, at vi kan genåbne hurtigst muligt. I den forbindelse argumenterer Dansk Erhverv for et vaccinepas. Et sådant pas vil sammen med massiv testning og smitteopsporing være en af hovednøglerne til at få åbnet op igen. Det vil betyde, at danskerne kan komme ud og opleve igen, og med et vaccinepas vil turister kunne komme til Danmark. Dagens udmelding fra Regeringen om beslutningen om at udarbejde et digitalt coronapas gør håbet lysegrønt.

”Virksomhederne i oplevelsesøkonomien føler virkelig, at de udviser et stort samfundsansvar. Der er indtil videre ikke sket den samme eksplosion i antallet af fyringer, som vi har set i andre lande. Det er der én årsag til: At virksomhederne har holdt hånden under deres ansatte. Virksomhederne har selv en stor del af udgiften, fordi lønkompensationen kun dækker en del af udgifterne,” siger Lars Ramme Nielsen.

”Men det kan kun gå for langsomt med et vaccinepas. En ny, stor medlemsundersøgelse fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv viser, at hver tiende virksomhed ud af i alt 1.193 adspurgte vurderer sig selv til at være i risiko for at måtte lukke inden for de næste tre måneder. Inden for oplevelsesindustrien vurderer hele 25 procent, at de enten er i »meget stor risiko« eller »nogen risiko« for afvikling inden for tre måneder,” fortæller Lars Ramme Nielsen.

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil