; ;
Gemt

Japansk life science-succes i Hillerød: “Potentialet er uendeligt”

Lars Petersen står i spidsen for Fujifilms lægemiddelfabrik i Hillerød. Her må han på ugentlig basis sige nej til nye kommercielle partnerskaber på grund af travlhed. Han mener, at der skal mere fokus på kontraktproduktion og det store potentiale, der er i branchen.

Nyhed

24. november 2020

Virksomhedsnavnet ”Fujifilm” får umiddelbart tankerne hen på kameraer og filmruller. På samme måde får branchebetegnelsen life science mange til at tænke på forskning og innovation. Men på Fujifilms life science-fabrik i Hillerød bliver der hverken fotograferet eller forsket. Alligevel har fabriksdirektør Lars Petersen og hans kollegaer formået at skabe en succeshistorie, der flere gange har trukket opmærksomhed – både herhjemme og internationalt.  

Det skete, da Bill & Melinda Gates Foundation i foråret hyrede fabrikken i Hillerød til at producere lægemidler mod COVID-19, som skal bruges i udviklingslande. Det skete igen, da Lars Petersen allerede året efter, at Fujifilm havde overtaget fabrikken, kunne fortælle, at kapaciteten skulle fordobles med en investering på 6 milliarder kroner. ”Jeg er super stolt, det hele er gået virkelig hurtigt,” siger direktøren om den bølge af medgang, hans fabrik lader til at ride på. 

Det japanske konglomerat Fujifilm købte fabrikken af amerikanske Biogen i 2019, og Lars Petersen, der inden salget selv arbejdede for Biogen, fulgte med. Historien og kulturen fra Biogen fylder stadig på anlægget. De ansatte og opgaverne er overgået til den nye ejer, og den amerikanske iværksætterånd, der gennemsyrede selskabet før, findes også stadig på gangene i Hillerød, fortæller Lars Petersen.  

Selv adressen til den imponerende fabriksbygning lyder ”Biogen Allé.”  

imageplw9g.pngLars Petersen, driftsdirektør, FUJIFILM Diosynth Biotechnologies - Foto: Jakob Møller


Sidder i et smørhul 
 
Så hvad er det egentlig, der foregår på medicinalfabrikken på Biogen Allé nummer 1 i Hillerød? “Vi laver kontraktproduktion. Det vil sige, at andre life science-virksomheder vælger os til at producere lægemidlerne,” forklarer Lars Petersen og fortæller, at de er et vigtigt led i værdikæden, da produktion og fabriksbyggeri i sig selv er en kæmpe udgift for medicinalvirksomheder.  

Vi sidder i et smørhul, hvor vi er løsningen på mange virksomheders udfordringer. Potentialet er uendeligt,” siger han. Med virksomheder som FUJIFILM Diosynth Biotechnologies, der specialiserer sig i kontraktproduktion, kan andre life science-virksomheder fokusere på det, de er bedst til, såsom forskning og innovation.  

Behovet for produktion af lægemidler er enormt, og med COVID-19 som en ny global sundhedsudfordring er efterspørgslen på produktionskapacitet eksploderet. Det betyder også, at Lars Petersen på ugentlig basis må sige nej til nye kommercielle partnerskaber. Hans lokaler er fuldt bookede.  

”Corona har sat et ekstra pres på produktionen af lægemidler verden over,” siger han.  

image2z0t.png
Tillid er kernen til succes  
Selvom kunderne er store, og ordrebøgerne fyldt op, mener Lars Petersen ikke, at hans forretning nødvendigvis passer ind i den klassiske danske fortælling om life science. Ofte forbindes branchen med innovation og banebrydende forskning.  

”Fortællingen har længe været, at det ikke længere kan svare sig at have produktion i Danmark, fordi vi er et videnssamfund,” siger han og fortsætter: ”Vi er et eksempel på, at vi godt kan have stor succes med produktion i Danmark – især, når det er den videntunge del.” For Danmark har ifølge Lars Petersen gode forudsætninger for at udmærke sig inden for kontraktproduktion. Det er blandt andet et område, hvor adgang til kvalificeret arbejdskraft har stor betydning. Danmarks rygte er også essentielt, når kunderne skal vælge en producent, vurderer Lars Petersen.  

"Vi brænder for at få medicinen ud til patienterne, også når vi skal arbejde 24 timer i døgnet."
- Lars Petersen, driftsdirektør, FUJIFILM Diosynth Biotechnologies

”Vi har en politisk stabilitet og en infrastruktur i Danmark, der er svær at konkurrere med,” siger han. Kernen i at blive valgt og få succes som kontraktproducent inden for lægemidler er tillid. ”Du lægger ikke produktion af medicinske produkter ud til nogen, du ikke stoler 100 procent på,” siger han og fortæller, at på fabrikken er det også et kald for de ansatte at skabe produkterne.  

”Vi brænder for at få medicinen ud til patienterne, også når vi skal arbejde 24 timer i døgnet,” siger han. Adgangen til kvalificeret arbejdskraft er også ganske god, fortæller han. Dog frygter han, at det ikke bliver ved med at være muligt at rekruttere de nødvendige talenter.  

”Vi og industrien ser på udviklingen i optag på DTU og Københavns Universitet hvert eneste år,” siger han og fortæller, at han rent politisk gerne vil have mere fokus på, at unge mennesker får vakt en interesse for videnskab og life science i særdeleshed. ”Alle life science-virksomheder vækster lige nu. Alle ansætter folk,” siger han og tilføjer, at han skal bruge mere end 300 de næste 3,5 år. Lige fra akademikere til ufaglærte. 

Lars Petersen, driftsdirektør, FUJIFILM Diosynth Biotechnologies - Foto: Jakob Møller


Væk m
ed processer og systemer  
For at tiltrække og fastholde arbejdskraft har Lars Petersen et massivt fokus på kulturen i virksomheden. Hos Fujifilm i Hillerød er mantraet ”mennesker først.”  

”Jeg tror, folk er trætte af at være styret af processer og systemer. Her prøver vi at fjerne de bureaukratiske dele af systemerne,” siger han. På væggen i mødelokalet hænger en række kerneværdier, som medarbejderne pejler efter. Nummer 1 er ”best place to work.”  

”Det gennemsyrer vores hverdag. Vi er ved at skabe noget helt unikt her,” siger Lars Petersen og fortæller, hvor fantastisk det var for både ham og medarbejderne, da de eksempelvis kunne fortælle omverdenen, at de skulle være med til at levere COVID-19 medicin til tredjeverdenslande.  

“Vi er alle sammen om det her firma, og dét kan man mærke. Der er en helt særlig stolthed,” siger han. 

FUJIFILM Diosynth Biotechnologies

  • FUJIFILM Diosynth Biotechnologies er et datterselskab af det japanske konglomerat Fujifilm.

  • Produktionsanlægget FUJIFILM Diosynth Biotechnologies Denmark i Hillerød producerer biologisk medicin.

  • Det amerikanske selskab Biogen solgte anlægget til Fujifilm i 2019 for 5,9 milliarder kroner. Fujifilm har efterfølgende investeret 6 milliarder kroner yderligere i at udvide faciliteterne.

  • Fujifilm beskæftiger på verdensplan 77.000 medarbejdere, deraf ca. 800 medarbejdere i Hillerød.

  • FUJIFILM Diosynth Biotechnologies er en såkaldt CDMO, der specialiserer sig i kontraktproduktion og fremstilling af lægemidler. Udover fabrikken i Hillerød har virksomheden også en fabrik i England og to i USA.