; ;
Gemt

Julesalget styrtdykkede efter skærpede restriktioner

Danmarks Statistik har tirsdag offentliggjort tal, der viser, at detailomsætningen faldt med 7,7% fra november til december. Det er meget voldsomt faldt, der viser at detail-handlen igen er ekstremt hårdt ramt af coronaepidemien og de skærpede restriktioner.

Nyhed

26. januar 2021

Danmarks Statistik har tirsdag offentliggjort tal, der viser, at detailomsætningen faldt med 7,7% fra november til december. Det er meget voldsomt faldt, der viser at detailhandlen igen er ekstremt hårdt ramt af coronaepidemien og de skærpede restriktioner.

Der er aldrig tidligere i statistikken levetid siden 2000 registreret et så stort fald i detailsalget i december. Det massive fald i detailsalget i december skyldes, at myndighederne før jul indførte en række skærpede restriktioner for detailhandlen og serviceerhvervene. Indkøbscentre, stormagasiner, arkader, og andre detailbutikker blev med kort varsel lukket den 17. december og er endnu ikke blevet genåbnet. Det er kun dagligvarebutikker, supermarkeder, apotekere og butikker med medicinsk udstyr, der er forblevet åbne.

Det springer særligt i øjnene, at salget af tøj er ekstremt hårdt ramt med et fald på hele 28,4% i december. Dertil faldt salget af andre forbrugsvarer, der bl.a. dækker over elektronik, med hele 11%.

Udsigt til massivt fald i detailsalget i januar
Ser vi videre ind i januar, så er der desværre udsigt til et markant fald i salget på i omegnen af 20%. Det er ekstremt voldsomt, og det viser med al tydelighed, at de fysiske detailbutikker igen er blevet skubbet ud i en dyb krise.

Lys for enden af tunnelen
Tager man de små positive briller på, så ser faldet umiddelbart mindre voldsomt ud end i foråret. Det trækker dog i modsat retning, at den nuværende nedlukning desværre kan blive væsentligt længere end i foråret sidste år.

Selv om udviklingen i salget er kulsort i øjeblikket, for rigtig mange butikker, så er der dog lys for enden tunnelen. Foråret og en mere effektiv udrulning af vaccinerne er i udsigt. Samtidig er danskernes købekraft både høj og intakt. Der er tilmed udsigt til en yderligere vitaminindsprøjtning i foråret, hvor de resterende to ugers feriepenge udbetales.

Vi kan derfor godt sætte næsen op efter en kraftig rekyl i danskernes forbrug hen over sommeren, hvis epidemien kommer under kontrol og samfundet genåbnes. Men før vi når derhen, vil mange fysiske butikker med udvalgsvarer blive hårdt presset, og konkursspøgelset vil desværre lurer i kulisserne.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil