; ;
Gemt

Kan man skifte tag, når man er syg?

En snedker sygemeldt med stress var under sin sygemelding taget til et møde hos kommunen for at drøfte et nyt tag på sit hus. Virksomheden mente, at det var uforeneligt med sygdommen og krævede derfor tilbagebetaling af lønnen. Landsretten kom frem til, at mødet ikke var uforeneligt med snedkerens sygdom.

Nyhed

Hvad må en sygemeldt medarbejder?
En sygemeldt medarbejder skal ikke nødvendigvis blive i sengen under sin sygemelding. Der kan dog efter omstændighederne være tale om væsentlig misligholdelse, som kan berettige virksomheden til at bortvise medarbejderen, hvis han/hun ikke reelt er syg.

Sagen kort
Sagen handlede om en snedker, der var ansat i en entreprenørvirksomhed. Snedkeren var ansat på funktionærlignende vilkår. Han havde et højt sygefravær og efter endnu en sygeperiode valgte virksomheden at opsige snedkeren. Efterfølgende mente virksomheden, at snedkeren havde hjulpet med at skifte taget på sit eget hus, mens han var sygemeldt hos virksomheden.

Virksomheden krævede derfor tilbagebetaling af den løn, som de havde betalt til snedkeren under sygemeldingen. Herudover mente virksomheden, at snedkeren var ulovligt udeblevet. Snedkeren mente derimod, at han alene havde deltaget i et enkelt møde hos kommunen vedrørende taget på sit hus, hvilket var foreneligt med hans sygdom.

Det var herefter op til domstolene at vurdere, hvor meget snedkeren havde deltaget i udskiftningen af taget, og om dette var foreneligt med sygdommen.

Østre Landsrets afgørelse
Efter at have vurderet beviserne i sagen, kom både by- og landsretten frem til, at snedkeren alene have deltaget i et møde med kommunen under sin sygemelding. Først efter, at han havde raskmeldt sig, havde han deltaget i selve udskiftningen af taget. Deltagelsen i mødet hos kommunen var ikke uforenelig med snedkerens sygemelding, hvorfor han blev frifundet.

Dansk Erhverv vurderer
Dommen bekræfter, at det er en konkret vurdering ud fra beviser og vidneforklaringer, hvorvidt en sygemeldt medarbejderes aktiviteter er uforenelige med sygdommen. Vi anbefaler, at virksomhederne først skaber et overblik over beviserne, og herefter drøfter situationen med medarbejderen, inden der træffes beslutning om opsigelse eller bortvisning.