; ;
Gemt

Kan vi forbruge os til en bæredygtig fremtid?

Dilemmaet om, hvorvidt vi kan handle os til en bæredygtig fremtid, var til debat i Dansk Erhverv telt på Folkemødet på Bornholm.

Nyhed

DANSK ERHVERV | FØDEVARER - 20. JUNI 2019

Med titlen ”Kan vi forbruge os til en bæredygtig fremtid?” satte Dansk Erhverv en række medlemmer og repræsentanter for fremtidens forbrugere i stævne lørdag formiddag på havnen i Allinge, hvor Dansk Erhverv traditionen tro har sit eget telt.

Debatten forløb efter inspiration fra Højlunds Forsamlingshus, hvor publikum og panel løbende blev stillet overfor en række spørgsmål og dilemmaer. Fx blev der spurgt til, hvor let der er at købe bæredygtigt ind, hvad publikum selv gjorde for at have et bæredygtigt forbrug, og om de følte at de arbejdede i en bæredygtig virksomhed. Overraskende nok havde flertallet købt tøj i en genbrugsbutik indenfor det seneste år, ligesom flertallet også aktivt forsøgte at minimere deres madspild. Men flertallet savnede også et markant ryk på bæredygtighedsfronten fra de danske virksomheder.

Der blev peget på, at fremtidens forbrugere vil have de miljømæssige eksternaliteter indregnet i prisen og at fremtidens forbrugere vil have, at virksomhederne tager ansvar og ’nudger’ dem til at træffe det bæredygtige valg. 

Fra panelet lød det blandt andet, at bæredygtighed skal være for alle – også i forhold til prisen. Vi skal huske, at ikke alle forbrugere har råd til bæredygtighed, hvis det koster for meget på prisen. Det skal ikke være en dårlig undskyldning, men det er et faktum. Bæredygtighed må altså ikke blot være en luksusvare, få har råd til.

I panelet var der bred enighed om, at uanset om det er billigt eller dyrt og på tilbud eller ej, er en af vejene til en mere bæredygtig fremtid at passe bedre på det, vi køber. Vi skal i langt højere grad behandle vores tøj godt og sørge for at spise de fødevarer, som vi køber.

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil