; ;
Gemt

Kapital fra EU behøver ikke at være svært

Mange iværksættere har hørt om de sagnomspundne EU-midler. EU-midlerne er dog berygtede for at kræve utrolige mængder af tid til ansøgning og administration og for at være forbeholdt forskningstunge virksomheder. Læs eksperternes råd til ansøgning og læs om, hvordan iværksættervirksomheder har haft succes med at søge midler fra EU.

Nyhed

Dansk Erhverv | Iværksætteri - 21. januar 2020

Mange iværksættere har hørt om de sagnomspundne EU-midler. EU-fonde, der står klar til at give penge til udvikling af SMV’er. EU-midlerne er dog berygtede for at kræve utrolige mængder af tid til ansøgning og administration og for at være forbeholdt forskningstunge virksomheder. Til Dansk Erhvervs arrangement om at søge kapital fra EU, blev nogle af myterne aflivet, og gode råd til at komme i gang med ansøgningen kom på bordet. Her kan du læse nogle af guldkornene, som kan hjælpe din virksomhed i gang med at søge kapital fra EU.

Casper Andersen fra Greater Copenhagen EU Office sidder til dagligt i Bruxelles og rådgiver danske SMV’er om at søge EU-midler. Casper forklarer, at der selvfølgelig er mange af midlerne, som er målrettet high-tech SMV’er, men at der bestemt også er midler at hente for produktionsvirksomheder, traditionelle iværksættere og opfindere. Ofte handler det om at få beskrevet virksomhedens udviklingsmuligheder på den rigtige måde.

Lisa Jørgensen fra EuroCenter i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

At skrive ansøgningerne på den rigtige måde og grundig markedsresearch er nøglen til EU-midlerne, men det kan være en tidskrævende og omkostningsfuld affære. Danmark er et af de få lande, som tilbyder økonomisk støtte til ekstern hjælp med ansøgningen. Lisa Jørgensen fra EuroCenter i Uddannelses- og Forskningsministeriet fortæller, at det er muligt at søge EUopSTART-midler, som kan dække 50 procent af udgifterne til løn, rejser og ekstern hjælp for op til 75.000 kr. EuroCenter holder en række webinarer om kapital fra EU, som kan findes på ministeriets hjemmeside. Det er også EuroCenter, som kan hjælpe dig med gode råd, hvis du har været så heldig at modtage funding, og nu skal til at administrere indberetninger til EU.

Se webinarerne om kapital fra EU her: EuroCentrets webinarer.

Radiobotics er en health-tech-startup og én af de virksomheder, der har benyttet muligheden for at søge EUopSTART-midler til at komme i gang med EU-ansøgningerne, hvilke har betydet, at virksomheden har haft held med at modtage kapital fra EU-fonde af flere omgange. Mads Jarner Brevadt er co-founder og CEO for Radiobotics. Hans råd til andre iværksættere er at bruge tid på at søge midler fra EU, selv om det kan virke kompliceret. Ud over penge, så kan EU-midlerne også være med til at styrke virksomhedens netværk og validering.

Mads Jarner Brevadt fra Radiobotics.

Iværksættervirksomheden Be My Eyes, der har udviklet en app til blinde, har også haft held med at søge midler fra EU. Christian Erfurt, CEO, og Simon Salling, CSO af Be My Eyes, har god erfaring med at søge hjælp til ansøgningen fra en konsulent. Det hjalp blandt andet virksomheden med at lægge en plan for EU-ansøgningerne. Virksomhedens første ansøgning gik til en omfattende afdækning af markedet.

Hvis man som iværksætter overvejer at komme i gang med at søge kapital og eventuelt fra EU, så kan Erhvervshusene rundt omkring i Danmark hjælpe virksomheden videre. Lasse Sørensen fra Erhvervshus Hovedstaden fortalte til Dansk Erhvervs arrangement, hvordan iværksættere kan komme i gang med at søge kapital. Her forklarede Lasse Sørensen, at det i høj grad handler om godt netværk og en god portion held.

Kommende frister for ansøgning

  • Eurostars (administreres af Innovationsfonden)
    Niveau: Virksomheden skal have proof-of-concept. Støtte til projekter på ca. 4-7 mio. kr. med mulighed for økonomisk støtte op til 75 pct.
    13. februar 2020 og september 2020
  • EIC – Accelerator
    Niveau: Virksomheden skal have demonstreret teknologi. Op til 2,5 mio. euro til udviklingsaktiviteter, mulighed for støtte op til 70 pct.
    18. marts 2020, 19. maj 2020 og 7. oktober 2020
  • Fast Track to Innovation
    Niveau: Virksomheden skal have demonstreret teknologi. For projekter på 16-20 mio. kr. Der kan søges økonomisk støtte op til 70 pct.
    19. februar 2020, 9. juni 2020 og 27. oktober 2020