; ;
Gemt

Klimapartnerskabet for Handel sætter genanvendelse af affald i centrum

08. juli 2020

Klimapartnerskabet for Handel har lagt stor vægt på initiativer til forbedret og effektiviseret genanvendelse af affaldsressourcer, med henblik på at reducere CO2-udledningen i den danske handelssektor. Nu er der blevet lyttet politisk med aftalen om en affaldsreform i juni.

Handelsbranchen er ikke i sig selv en stor CO2-synder. Alligevel kan branchen gøre en stor forskel for den grønne omstilling. Det gælder blandt andet for indkøb af varer og en mere effektiv genanvendelse af affaldsressourcerne.

Handlen har et stort potentiale for at gøre en grøn forskel. Handlen skal have et stærkt fokus på, om de varer, de indkøber, er af genanvendte materialer, og om materialerne efter brug er egnede til at recirkuleres over i nye varer. Omstillingen til et mere bæredygtigt forbrug skal ske i samarbejde med forbrugerne. De skal informeres om varernes klima- og miljøbelastning og om, hvordan de skal affaldssortere udtjente varer. Det er nogle af konklusionerne i rapporten fra Klimapartnerskabet for Handel.

Stort potentiale i genanvendelse af affald
En central anbefaling fra partnerskabet går på ensretning af affaldssortering og mærkning. Og med det politiske forlig om en affaldsreform bliver dette virkelighed. Initiativet vil understøtte et forbedret marked for teknologisk innovation inden for sortering og genanvendelse i Danmark og dermed grøn vækst. Formand for Klimapartnerskabet for Handel og Group CEO i Netto, Michael Løve, udtaler i forbindelse med anbefalingen:

”Jeg er glad for Lea Wermelins forslag om ensretning af sortering på tværs af kommuner og hendes udspil om en reform af affaldssektoren. I dag sendes langt hovedparten af det danske affald til genanvendelse i udlandet, fordi vi ikke har rammevilkår, der understøtter dansk genanvendelse. Danmark skal teknologisk op på et europæisk niveau. Handlen har igennem de seneste år arbejdet meget med at ensrette emballagedesigns, så emballagen kan genanvendes. Hvis det arbejde bogstavelig talt ikke skal ende på forbrændingen, så er vi nødt til at ensrette sorteringen på tværs af de 98 kommuner. Og vi er nødt til at definere klare grænseflader, således at der kommer villighed hos private investorer til at bygge den teknologi, som kan sikre høj effektivitet og en høj kvalitet af det sorterede affald”.

Klimapartnerskabet for Handel anbefaler samtidig en implementering af producentansvaret for emballager. Producentansvaret for emballager bør implementeres på en måde, hvor økonomiske incitamenter understøtter en udvikling af både nye designløsninger for emballager samt udvikling af sorterings- og genanvendelsesteknologi.

”Producenterne får ansvaret for deres emballager og skal i samråd med genanvendelsesindustrien udvikle dem, så de bliver til gode ressourcer. Det bliver et markant fremskridt, såfremt det støttes op af en handleplan for, hvordan det gøres attraktivt for producenter at fremstille nye varer, der består af genbrugte materialer,” udtaler Massimo Forti, aktør i Klimapartnerskabet for Handel og administrerende direktør i Ragn-Sells.

Etablering og efterlevelse af fælles emballageprincipper er endnu en anbefaling, der skal sikre øget genanvendelse af affald i handelssektoren. Formand for emballageudvalget i Klimapartnerskabet for Handel og CEO i Fritz Schur Consumer Group, Carsten Wandorf, udtaler følgende om initiativet:

”I dagligvarebranchen har vi udviklet en emballage-guide baseret på fælles og klimarigtige principper. Opgaven er nu at få denne udbredt også til andre brancher, herunder non-food og e-handelsemballager, og så er det naturligvis helt afgørende at sikre cirkulariteten gennem etablering af ét ensartet affaldshåndteringssystem i Danmark”.

Klimapartnerskabet for Handel har gjort sig positivt bemærket og har blandt andet fået ros fra Klimarådet. Partnerskabet roses især for internationalt udsyn, fokus på reelle ændringer i forbrugeradfærden samt ambitiøse reduktionsmål for madspild og genanvendelse af tekstiler.

Læs mere her: Klimarådet roser anbefalinger fra Klimapartnerskabet for Handel.

Læs hele rapporten fra Klimapartnerskabet for Handel her: Regeringens Klimapartnerskab for Handel.

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil