; ;
Gemt

Kommunaldirektører: Samarbejde med private leverandører giver borgerne bedre service

Danske kommuner skal udsætte langt flere af deres opgaver for konkurrence. På baggrund af en analyse af kommunaldirektørernes holdning til konkurrence og offentlig-privat samarbejde mener Dansk Erhverv, at der er plads til væsentlige forbedringer. Det vil sige konkurrence om kommunale opgaver for mindst 35 milliarder kr. mere, end tilfældet er i dag, frem mod 2025.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - Af Kristian Kongensgaard

Det er glædeligt, at stort set alle kommunaldirektører er enige om, at der fortsat er gode muligheder for at effektivisere i de danske kommuner. Det er i hvert fald det, 98 procent af dem har svaret i Dansk Erhvervs og Danske Kommuners undersøgelse af kommunaldirektørernes holdning til at konkurrenceudsætte kommunale opgaver og til OPS - offentlig-privat samarbejde.

78 procent af kommunaldirektørerne mener endda, at offentlig-privat samarbejde i høj eller nogen grad kan forbedre og øge kvaliteten af den kommunale opgavevaretagelse.

2/3 regner med at køre uændret videre
Til gengæld er det betænkeligt, at 65 procent af kommunaldirektørerne i undersøgelsen slet ikke forventer, at der bliver ændret på omfanget af konkurrenceudsatte opgaver i løbet af de kommende fire år. 28 procent regner med noget mere konkurrenceudsættelse og 4 procent med noget mindre. Resten ved ikke.

Undersøgelsens resultater er baseret på svar fra 46 ud af 98 kommunaldirektører.

Kommunal strategi uden mål
Generelt viser undersøgelsen, at der er stor interesse for offentlig-privat samarbejde i kommunerne. 72 procent af kommunerne har en strategi for udbud af udbudsegnede opgaver, men de tøver til gengæld med at opstille egentlige måltal. Kun 15 procent af kommunerne har fastsat et måltal for at udsætte opgaveløsninger for konkurrence. Det er klart utilfredsstillende, mener markedschef Morten Jung, Dansk Erhverv:

”Det kan undre, at der ikke i de danske kommuner er større interesse for at arbejde med måltal for konkurrenceudsættelse. Kommunerne bliver jo hele tiden presset til at finde nye ressourcer til stadig flere velfærdsopgaver. Desuden er det et væsentligt aspekt ved konkurrenceudsættelse, at det offentlige og borgerne kan få bedre kvalitet for de samme penge,” siger han.

35 milliarder kr. i konkurrence giver 2 milliarder i besparelse
Morten Jung påpeger, at potentialet for at konkurrenceudsætte kommunale opgaver er stort. I 2016 var kun 26,9 procent af opgaverne konkurrenceudsat. Dansk Erhverv mener, at målet må være 40 procent i 2025, svarende til 35 milliarder kr. mere end i dag.

”Effekten af konkurrenceudsættelse kan være svær at gøre op. Men forsigtige skøn peger på en besparelse i omegnen af to milliarder kroner, hvis de danske kommuner i gennemsnit formår at konkurrenceudsætte 40 procent af deres udbudsegnede opgaver. Derfor bør måltallet indskrives i kommuneaftalerne med regeringen. Af hensyn til den overordnede samfundsudvikling bør kommunerne forpligtes til at konkurrenceudsætte alle opgaver, hvor der eksisterer et privat marked. Derfor er der behov for at stramme og lovfæste kommunalfuldmagten. Det handler om at få mest muligt for vores allesammens penge,” siger Morten Jung.

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil