; ;
Gemt

Ikke virksomhedsoverdragelse da kommune ansatte personale fra konkursramt virksomhed

Hvad sker der, hvis du overtager opgaver fra et konkursbo? Kan det være en virksomhedsoverdragelse, eller skal medarbejderne rette deres krav mod Lønmodtagernes Garantifond? Vestre Landsret har i en ny afgørelse anvendt virksomhedsoverdragelseslovens almindelige principper til at fastslå, om medarbejderne skulle rette deres krav mod den nye arbejdsgiver eller mod Lønmodtagernes Garantifond.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 6. DECEMBER 2018

Hvad skete der?
En virksomhed, der for blandt andre to kommuner ydede hjemmeservice til borgere, gik konkurs den 20. marts 2015. Den 20. og den 23. marts 2015 blev næsten alle medarbejderne opsagt og fritstillet, og kommunerne overtog opgaverne på de samme datoer.

I forbindelse med overtagelse af opgaverne ansatte kommunerne flere medarbejdere til varetagelse af hjemmeserviceopgaverne. Den ene kommune nyansatte 53 medarbejdere, hvor de 36 af dem kom fra den konkursramte virksomhed. Den anden kommune ansatte 45 medarbejdere, hvoraf minimum 27 medarbejdere kom fra den konkursramte virksomhed.

Hvad skulle afklares?
I det efterfølgende forløb nægtede Lønmodtagernes Garantifond at udbetale løn mv. til medarbejderne for perioden før konkursen med henvisning til, at der var sket en virksomhedsoverdragelse, og kravene derfor skulle rettes mod kommunerne.

Kommunerne mente derimod, at der ikke var sket en virksomhedsoverdragelse, og lønkravene derfor skulle rettes mod Lønmodtagernes Garantifond.

Medarbejderne var herefter nødt til at anlægge sag mod både kommunerne og Lønmodtagernes Garantifond for at få afklaret, hvem der skulle betale medarbejdernes krav.

Vestre Landsrets afgørelse
Vestre Landsret fastslog, at de funktioner, som begge kommuner hver især overtog var selvstændige, økonomiske enheder, og at aktiviteten i disse funktioner væsentligt var baseret på arbejdskraft. Når det var tilfældet, kunne der være tale om en virksomhedsoverdragelse, hvis kommunerne overtog en betydelig del af den arbejdsstyrke, der udførte hjemmeservice.

Vestre Landsret kom herefter frem til, at kommunerne havde overtaget henholdsvis 46 % og 39 % af arbejdsstyrken fra den konkursramte virksomhed, og således mindre end halvdelen af arbejdsstyrken. Desuden ansatte kommunerne også et betydeligt antal medarbejdere, der ikke var tilknyttet den konkursramte virksomhed, og der blev ikke ansat ledere eller lignende fra virksomheden.

Af disse grunde mente Vestre Landsret ikke, at funktionen i den konkursramte virksomhed havde bevaret sin identitet, og der var derfor ikke sket en virksomhedsoverdragelse.

Lønmodtagernes Garantifond skulle herefter betale medarbejdernes lønkrav.

Dansk Erhverv vurderer
Hvis du overtager medarbejdere, opgaver eller andet fra et konkursbo, er det relevant at være opmærksom på virksomhedsoverdragelseslovens regler, da det kan få store økonomiske konsekvenser for den enkelte virksomhed, hvis der statueres virksomhedsoverdragelse, således at misligholdte lønkrav skal rettes mod dig i stedet for Lønmodtagernes Garantifond.

Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder er velkomne til at kontakte os for rådgivning i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse.