; ;
Gemt

Kongen starter stærkt

Vi har netop fået den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for januar – det såkaldte kongetal.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 1. februar 2019

Arbejdsmarkedsrapporten viste en fremgang i beskæftigelsen uden for landbruget på 304.000 personer. Amerikansk økonomi har dermed oplevet fremgang i beskæftigelse i intet mindre end 100 måneder i træk.

Samtidig blev jobtallene for november oprevideret, men december blev kraftigt nedjusteret fra 312.000 til 222.000. I løbet af de seneste tre måneder blev der i gennemsnit skabt 241.000 job om måneden. Det er højt, og vidner om at amerikansk økonomi er virkelig stærk.

Dagens kongetal sætter streg under, at amerikansk økonomi er stærk. Det er godt for dansk økonomi, at der er fremgang i amerikansk økonomi. USA er vores tredjestørste eksportmarked, og vi eksporterer årligt varer og tjenester for i omegnen af 125 mia. kr. til USA. Dagens tal er glædeligt nyt for de mange danske virksomheder, der eksporterer til USA. De positive tal tiltrængte oven på en uge, hvor vi har fået en række knap så stærke nøgletal fra Europa, der viste, at væksten gik ned i et lavere gear sidste år. Tyskland havde sidste år den laveste vækst siden 2013. Frankrig havde sidste år en vækst på 1,5 pct. mod 2,3 pct. året forinden. Endnu værre er det for italiensk økonomi, der gik i recession i andet halvår af 2018. Set i det lys er de stærke amerikanske nøgletal utrolig positivt for de danske virksomheder

Det amerikanske opsving er blevet stimuleret af en ekspansiv finanspolitik, som har holdt hånden under den amerikanske jobskabelse.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil