; ;
Gemt

Kontrolkampagne om fødevarebårne virus

18. februar 2020

Kender din virksomhed til smittevejene for virus? Fødevarestyrelsen igangsatte i februar en kontrolkampagne med fokus på fødevarebårne virus.

Virus er en væsentlig årsag til fødevarebåren sygdom i Danmark. Af fødevarebårne virus er norovirus og hepatitis A de hyppigste syndere. I 2017 og 2016 var norovirus årsag til henholdsvis 37 % og 16 % af alle registrerede fødevarebårne sygdomsudbrud.

Derfor har Fødevarestyrelsen valgt, at en af deres kontrolkampagner i 2020 skal handle om netop fødevarebårne virus i detailvirksomheder. Formålet med Fødevarestyrelsens kontrolkampagne er:

  • at kontrollere fødevarevirksomhedernes procedurer, som er relevante for at forebygge virus i maden,
  • at indsamle viden om, hvor godt kendskabet er til kilder, smitteveje og forebyggelsesforanstaltninger,
  • at øge viden og fokus hos fødevarevirksomhederne om risici for virusbårne sygdomsudbrud og mulige forebyggende foranstaltninger.

I virksomheder, der håndterer uindpakkede fødevarer, er det særligt vigtigt at have fokus på personlig hygiejne, især hyppig håndvask, for at mindske risikoen for smitte. Ligeledes bør syge medarbejdere ikke lave eller servere mad til andre mennesker.

Læs mere om kontrolkampagnen på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs mere om personlig hygiejne i fødevarevirksomheder i kapitel 21 i hygiejnevejledningen: Vejledning om fødevarehygiejne.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer