; ;
Gemt

Lav kørekort-model for coronapas

06. maj 2021

Dansk Erhverv mener, at man bør ændre modellen for coronapas, så det bliver danskernes ansvar at have et gyldigt coronapas på sig, når man eksempelvis besøger en restaurant eller går til frisør, mens virksomhederne skal slippe for kontrolbyrden. 


Danskerne har vist igen og igen igennem denne krise, at vi sagtens kan finde ud af at håndtere de retningslinjer og regler, der har været en forudsætning for, at Danmark nu står et meget solidt sted i kampen mod corona. Derfor foreslår Dansk Erhverv nu, at man fremover skal kunne fremvise et gyldigt coronapas på forlangende fra myndigheder eller virksomheder – men at kravet om kontrol bortfalder for erhvervslivet - undtagen ved udlandsrejser, hvor kontrol af corona-pas fortsat skat være gældende. 

”Både danskerne og virksomhederne har ageret meget ansvarsfuldt igennem hele corona-situationen. Der er der intet, der tyder på, at den adfærd vil ændre sig. Derfor foreslår vi helt konkret, at det bliver op til den enkelte dansker at have sit corona-pas i orden, ligesom når man eksempelvis skal køre bil. Det vil samtidig spare erhvervslivet for en stor byrde,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Bøde ved mangelfuldt pas

Ligesom hvis man glemmer sit kørekort, så vil myndighederne naturligvis kunne udstede en bøde, hvis man ved en kontrol kan konstatere, at corona-passet er mangelfuldt. Ligeledes skal virksomhederne kunne bortvise gæster, hvis virksomheden konstaterer, at der er rod i corona-passet. 

”Grundlæggende vil vi gerne lægge dette ansvar over på danskerne og over på myndighederne, fordi vi kan se, at danskerne godt kan håndtere den opgave. Virksomhederne skal selvfølgelig kunne forlange at se corona-pas, hvis de ønsker det, men de skal ikke kunne få bøder, hvis borgerne ikke har fået fornyet passet eller andet. Den bøde må tilfalde den enkelte,” siger Brian Mikkelsen.

Ny model bør diskuteres i evaluering

Corona-passet skal evalueres fredag den 7. maj, og her bør man ifølge Dansk Erhverv se på denne mulighed, der gør genåbningen lidt nemmere for mange. 

”Vi opfordrer til, at man bliver testet ofte, når man færdes blandt mange mennesker på arbejdspladser eller i sin fritid, men vi mener også, at man har skabt et system, der pålægger de forkerte kontrollen og boden. Endelig skaber det absurde situationer for mange dele af samfundet – eksempelvis i idrætten, at der skal være mandskab til at kontrollere. Derfor opfordrer vi partierne til at kigge på denne mulighed, når de skal evaluere corona-passet, siger Brian Mikkelsen.