; ;
Gemt

Lavere benzinpriser trækker forbrugerpriserne ned i november

Danmarks Statistik har netop offentliggjort nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i november. Tallene viser, at forbrugerpriserne faldt med 0,3 pct. i november sammenlignet med oktober. De lavere forbrugerpriser i november sammenlignet med oktober skyldes især at benzinpriserne er faldet.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar mandag den 10. december

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i november. Tallene viser, at forbrugerpriserne faldt med 0,3 pct. i november sammenlignet med oktober. De lavere forbrugerpriser i november sammenlignet med oktober skyldes især at benzinpriserne er faldet. Inflationen (årlige prisstigninger) for november ender på 0,8 pct., hvilket er på niveau med oktober, hvor inflationen også var på 0,8 pct.

En inflation på 0,8 pct. er lav set i et historisk perspektiv, men inflationen har været lav over de senere år. Vi oplever i øjeblikket pæn økonomisk fremgang herhjemme – normalt ville et opsving give et opadgående pres på priserne, men det har vi dog endnu ikke set. Det forventer vi dog, at vi kommer til at se over det kommende år. Vi har set, at inflationen er blevet at stige i andre europæiske lande, men det har ikke været lige så udbredt i Danmark, hvor inflationen er blandt de laveste i EU.

Når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år er lønnen er steget betydeligt mere end priserne. Lønnen er nemlig steget med 2,5 pct. (3. kvartal 2018 sammenlignet med 3. kvartal 2017) – mod en inflation på 0,8 pct. Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønstigning når der er taget højde for prisstigninger. Det peger dermed – ligesom en række andre gode nøgletal, vi får i øjeblikket – i retning af stigende privat forbrug herhjemme.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil