; ;
Gemt

Lavere priser på desserter trækker inflationen ned i april

Danmarks Statistik har fredag offentliggjort tal for udviklingen i forbrugerpriserne i april. Det viser, at forbrugerpriserne steg med 0,3 pct. i april sammenlignet med marts. Inflationen (årlige prisstigninger) for april ender på 1 pct. Det er et fald ift. marts, hvor inflationen var 1,2 pct.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 10 maj 2019


Danmarks Statistik har fredag offentliggjort tal for udviklingen i forbrugerpriserne i april. Det viser, at forbrugerpriserne steg med 0,3 pct. i april sammenlignet med marts. Inflationen (årlige prisstigninger) for april ender på 1 pct. Det er et fald ift. marts, hvor inflationen var 1,2 pct. Det er særligt priserne på chokolade, is og ost, der trækker priserne ned – det tyder altså på, at det er blevet billigere at lave desserter i april måned. I den anden retning trækker transport, hvor priserne på flyrejser stiger. Det er mere af teknisk karakter, og skyldes at påske i år ligger i april, hvor priserne flyrejser stiger.

Når inflationen er på 1 pct. svarer det til, at det er blevet ca. 3.000 kr. dyrere for en gennemsnitsfamilie at foretage de samme indkøb, som de gjorde for et år siden. Når det er sagt, er lønningerne steget med 2,5 pct. i løbet af det sidste år, hvilket betydeligt mere end priserne. Lønmodtagerne har dermed i løbet af det seneste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønninger, når der tages højde for priser. Det giver flere penge mellem hænderne for mange familier, og giver samtidig mulighed for at øge det private forbrug.

En inflation på 1 pct. er lavt set i et historisk perspektiv, men i løbet af de senere år har inflationen været lav, og seneste i september sidste år var inflationen nede og vende på blot 0,6 pct. Opsvinget i dansk og international økonomi, som vi har set i løbet af de senere år, skulle man egentlig tro ville resultere i et større opadgående pres på priserne, men både i Danmark og Europa har inflationen været overraskende lav. Vi har dog set, at den danske inflation har været over 1 pct. i årets første fire måneder.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil