; ;
Gemt

Ledigheden falder i et lavere tempo end tidligere

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at bruttoledigheden faldt med 3.600 personer i oktober. Dertil er ledighedsfaldet i september blevet opjusteret fra tidligere 1.400 personer til nu knap 2.400 personer.

Nyhed

30. november 2020

Når det er sagt, så er det alligevel svært at blive imponeret over mandagens fald i ledigheden. Det er desværre tydeligt, at faldet i ledigheden har mistet kraft hen over efteråret. Til sammenligning faldt ledigheden i gennemsnit med knap 7.000 personer om måneden hen over sommermånederne juni, juli og august. Det er tilmed sket på et tidspunkt, hvor ledigheden fortsat ligger 27.800 personer højere end før coronakrisen ramte i marts.

Få jobs i øget salg af fladskærme…
Det mindre tydelige fald i ledigheden hen over efteråret har fundet sted til trods for, at danskernes forbrug i særligt detailhandlen er sprunget kraftigt i vejret hen over efteråret. Danskerne har særligt øget forbruget af elektronik, tøj, og møbler. Dertil har der været et kraftigt mersalg i landets byggemarkeder. Fremgangen har været særlig tydelig efter udbetalingen af de indefrosne feriepenge i oktober. Der er dog desværre ikke mange ekstra jobs i at lange en ekstra fladskærm eller slagbordmaskine hen over disken.

Der er dertil tegn på, at det nyvundne opsving i byggesektoren primært har ført til en øget tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft og dermed i mindre grad har bidraget til at mindske ledigheden.

… hotel- og restaurationsbranchen lider
Omsætningen i særligt hotel- og restaurationsbranchen er derimod faldet betydeligt hen over efteråret. Den stigende smitte og de nye restriktioner har simpelthen ramt salget hårdt. Det har i visse tilfælde ført til flere afskedigelser. Det springer dertil i øjnene, at antallet af nye jobopslag i hotel- og restaurationsbranchen er faldet betydeligt i efteråret. Der er derfor også en risiko for, at ledigheden samlet set vil stige hen over efteråret, hvor oplevelseserhvervene vil tegne nedturen.

Understøt danskerne forbrug i oplevelseserhvervene
Der er brug for, at politikerne mere målrettet understøtter danskernes forbrug i oplevelseserhvervene. Det kan fx ske ved at udvide den eksisterende Boligjobordningen til også at inkludere oplevelseserhvervene. Det vil også sikre, at den ventede udbetalingen af de resterende to ugers indefrosne feriepenge i foråret 2021 i højere grad vil blive omsat i den hårdt prøvede oplevelsesøkonomi herhjemme.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil