; ;
Gemt

Legekædens arbejde med forbrugersikkerheden

Ved første øjekast er ligheden stor, hvis man sammenligner legetøj købt i danske legetøjsbutikker og legetøj købt på udenlandske netbutikker som Wish, Amazon, Aliexpress og Ebay. Det udenlandske legetøj kan indeholde hormonforstyrrende stoffer, der kan være skadeligt for dit barn, og derfor kan det blive dyrt at vælge den billige kopi

Nyhed

Nyhed, 23. november 2019

Interview med Legekædens direktør Marianne Lyngby Pedersen.

 

Plastikfigurer og legetøjsslim er blandt favoritter hos de mindste, og på de udenlandske markedspladser kan de erhverves for næsten ingen ting. Men selvom de ligner, er det ikke den samme vare som kan købes hos Legekæden. I dette interview fortæller Marianne Lyngby Pedersen, der er Direktør i Indeks Retail A/S, som ejer Legekæden, at flere kunder undrer sig over, at legetøjet er billigere på Wish end i butikken. For at forklarer, hvorfor det er tilfældet, tager Marianne Lyngby Pedersen, ’hvorfor pokker-reglen’ i brug:

 ”Når kunderne ser en vare på Wish, og fortæller, at den ligner dem, som kan købes i vores butik til 120 kr., hvorfor pokker koster de kun 7 kr. på Wish? Jamen så er det simpelthen fordi, at det ikke er den samme vare”.

Når man køber en vare på en udenlandsk netbutik eller hos en udenlandsk sælger på en markedsplads, kan man som forbruger ikke være sikker på, at den lever op til de danske regler for produktsikkerhed. Markedspladsen fungerer normalt kun som formidler mellem køber og sælger og er ikke ansvarlig for produktsikkerheden. Derfor kan man i mange tilfælde godt sammenligne det at købe legetøj på f.eks. Wish, som sender alt fra sælgere i Kina, med at handle direkte hos en butik i Kina, hvor man af naturlige grunde, ikke kan forvente, at produktet lever op til danske regler for produktbeskyttelse. Men når hjemmesiden er på dansk, tror mange forbrugere, at de danske regler efterleves, men det er bestemt ikke tilfældet.

Danske butikker skal leve op til lovgivning og sikkerhedskrav
For mange af produkterne kan man ikke på overfladen se forskellen, ej heller den skade som varen kan forvolde på barnet og ved hormonforstyrrende stoffer, ser man først skaden langt senere. Dette gør det svært for forbrugeren at vurdere risikoen ved at handle på udenlandske hjemmesider, men omvendt mener Marianne Lyngby Pedersen også, at forbrugeren trygt kan handle hos de danske butikker og netbutikker.

- ”Miljøstyrelsen har allerede været på tre planlagte kontrolbesøg hos os alene i 2019. Og det er fint. Det er sådan det skal være. Men det kunne være rart hvis den samme kontrol blev foretaget af pakkepost sendt fra Kina.”

For de danske butikker betyder de lave priser på de udenlandske varer, at de konkurrerer med ulovlige produkter, hvilket fører til konkurrenceforvridning. Marianne Lyngby Pedersen forklarer, at et af de konkurrenceparametre, som danske virksomheder mærker tydeligst er, at danske butikker SKAL leve op til gældende reglerne for produktsikkerhed, for at kunne sælge til de danske forbrugere.

- ”Det tager tid at opbygge kompetence og viden om, hvornår vi skal have det ene, det anden eller det tredje certifikat og hvilken testdokumentation vi skal bruge hvor og hvornår. Det tager tid og det koster penge. Vi får besøg af myndigheder og skal leve op til nogle helt andre ting end platformene, og det er dem vi konkurrerer med.”

Forbrugernes tillid er afgørende
Det koster tid og penge for danske butikker, at opbygge og købe kompetence til at lave juridiske samhandels- og bodsaftaler, at have viden om de forskellige certifikater og vide, hvornår den ene, anden eller tredje testdokumentation er relevant. Men det sikrer også, at produkterne er sikre, både på kort og langt sigt, og at kunderne har tillid til de danske butikker. Og det er en tillid, som danske butikker ikke har råd til at miste. Marianne Lyngby Pedersen uddyber, hvorfor det er afgørende at kunne stole på sine leverandører.

- ”Hvis leverandører alligevel ikke lever op til lovgivningen, skal de af med rigtig mange penge til os. Så mange penge, at det gør rigtigt ondt. Vi vil ikke risikere vores gode renomme, fordi en leverandør ikke har haft styr på det. Det ville være forfærdeligt, hvis vores legetøj var skadeligt for børn. Ikke kun fordi vi alle sammen er forældre, men simpelthen pga. vores business-case. Vi kan ikke holde til, at forbrugerne mister tilliden til os.

Inden man køber action-figurer, tøjdyr, babylegetøj og dukker på disse hjemmesider skal man derfor have for øje, at disse produkter ikke kun er farlige, de er også ulovlige.

Danske butikker bidrager med arbejdspladser og løser mange samfundsmæssige opgaver, og derfor er det kun rimeligt, at udenlandske netbutikker, der sælger til danske forbrugere, overholder de samme regler som den danske detailhandel.