; ;
Gemt

Lidt højere inflation i oktober

Danmarks Statistik har netop offentliggjort nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i september. Tallene viser, at forbrugerpriserne steg med 0,3 pct. i oktober sammenlignet med september.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 12. oktober 2018

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i september. Tallene viser, at forbrugerpriserne steg med 0,3 pct. i oktober sammenlignet med september. Inflationen (årlige prisstigninger) for oktober ender på 0,8 pct., hvilket er anelse højere end i september, hvor inflationen var på blot 0,6 pct. Fra september til oktober er det især priserne på flyrejser og charterrejser, der trak forbrugerpriserne op. Tilsammen har de to komponenter trukket forbrugerprisindekset ned med 0,13 pct.-point i oktober. I løbet af det sidste år er priserne på brændstof steget med 11,2 pct. Brændstofpriserne har dermed været en væsentlig bidragsyder til den lidt højere inflation.

En inflation på 0,8 pct. er lavt set i et historisk perspektiv, men inflationen har været lav over de senere år. Vi oplever i øjeblikket pæn økonomisk fremgang herhjemme – normalt ville et opsving give et opadgående pres på priserne, men det har vi dog endnu ikke set. Det forventer vi, at vi kommer til at se over det kommende år. I 2. kvartal i år kunne vi allerede set at lønvæksten tog et hop op, og vi skal ti år tilbage før vi sidst havde så høje lønstigninger.

Når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år er lønnen er steget betydeligt mere end priserne. Lønnen er nemlig steget med 2,6 pct. (2. kvartal 2018 sammenlignet med 2. kvartal 2017). Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønstigning når der er taget højde for prisstigninger. Det peger dermed – ligesom en række andre gode nøgletal, vi får i øjeblikket – i retning af stigende privat forbrug herhjemme.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil