; ;
Gemt

Lønstop ved udeblivelse fra mulighedssamtale

En virksomhed foretog lønstop for en sygemeldt medarbejder, der udeblev fra en mulighedssamtale. Efterfølgende bortviste virksomheden medarbejderen, da han igen udeblev fra en mulighedssamtale. Landsretten blåstemplede både lønstoppet og bortvisningen.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 22. august 2019

Hvordan er reglerne?
Efter sygedagpengeloven kan en virksomhed kræve en mulighedserklæring ved kortvarigt, gentaget og langvarigt sygefravær. Mulighedserklæringen består af to dele. Virksomheden og medarbejderen udfylder første del i fællesskab. Lægen udfylder den anden del på baggrund af en personlig konsultation.

Medarbejderen har pligt til at møde op til samtalen inden for normal arbejdstid. Hvis medarbejderen ikke kan møde op til samtalen på grund af sygdommen, kan samtalen evt. holdes pr. telefon.

Sagen kort
En medarbejder blev sygemeldt med en alvorlig nyresygdom. I forbindelse med medarbejderens sygefravær indkaldte virksomheden til en mulighedssamtale for at få en afklaring af, om medarbejderen på daværende tidspunkt eller senere kunne klare lettere opgaver.

Medarbejderen udeblev fra mulighedssamtalen og udfyldte selv første del af mulighedserklæringen. Virksomheden nægtede at modtage mulighedserklæringen og indkaldte i stedet for medarbejderen til en ny mulighedssamtale. I indkaldelsen gjorde virksomheden opmærksom på, at samtalen eventuelt kunne ske pr. telefon.

Herudover gjorde virksomheden opmærksom på, at man ved udeblivelse ville foretage fradrag i lønnen. Endnu en gang udeblev medarbejderen, hvorfor virksomheden stoppede lønnen. Virksomheden håbede, at tredje gang var lykkens gang. De indkaldte derfor medarbejderen endnu en gang. Men lige meget hjalp det, da medarbejderen udeblev. Nok var nok, og virksomheden bortviste derfor medarbejderen.

Vestre Landsrets dom
Landsretten fandt, at både virksomhedens bortvisning af medarbejderen og lønstoppet var berettiget. Vedrørende lønstoppet forud for bortvisningen udtalte retten, at medarbejderen havde handlet på sådan en måde, at virksomheden havde adgang til at tilbageholde lønnen som et mindre indgribende skridt.

Dansk Erhverv vurderer
Dommen bekræfter den hidtidige retstilling, hvorefter en sygemeldt medarbejder er forpligtet til at møde op og medvirke til udarbejdelse af en mulighedserklæring, såfremt sygdommen ikke forhindrer dette. Ellers vil der være tale om ulovlig udeblivelse. Endvidere fastslår dommen, at en virksomhed i en sådan situation har mulighed for at tilbageholde lønnen ”som det mindre i det mere”.

Der vil dog altid være tale om en konkret vurdering, hvorfor Dansk Erhverv anbefaler vores medlemmer at kontakte os for rådgivning i forbindelse med lønstop eller bortvisning af medarbejdere.

Medarbejderen har efter det oplyste ansøgt om 3. instansbevilling.