; ;
Gemt

Mandag bød igen på flere ledige

Beskæftigelsesministeriet har offentliggjort tal, der viser, at der mandag blev tilmeldt 4.557 nyledige. Det er mere end på en normal mandag i perioden fra 2015 til 2019, hvor der i gennemsnit blev tilmeldt 3.165 nyledige.

Nyhed

31. marts 2020

Beskæftigelsesministeriet har offentliggjort tal, der viser, at der mandag blev tilmeldt 4.557 nyledige. Det er mere end på en normal mandag i perioden fra 2015 til 2019, hvor der i gennemsnit blev tilmeldt 3.165 nyledige. Mandag bød derfor desværre på en stor stigning i ledigheden efter en ellers stille weekend, hvor ledigheden steg mindre end normalt.

Det er en streg i regningen, men skal nok ses i sammenhæng med, at flere virksomheder har udskudt beslutningen om at afskedige til slutningen af måneden. Det er derfor også lidt af en gyser at følge udviklingen i ledigheden her i de sidste dage af marts. Vi ved desværre, at mange virksomheder i øjeblikket er hårdt presset og tvunget ud i afskedigelser. Vores seneste medlemsundersøgelse viser, at 19% af virksomhederne har opsagt medarbejdere siden 1. marts, og at 16% forventer at opsige flere. Det er voldsomt høje tal, der viser, at ledigheden desværre kommer til at stige yderligere. Det er dog værd at holde fast i, at stigningen i ledigheden generelt er aftaget en smule over den seneste uge. Til sammenligning blev der sidste mandag tilmeldt 5.815 nyledige.

Men stigningen i ledigheden ville have været meget mere voldsomt, hvis det ikke havde været for den lange række af hjælpepakker. Særligt lønkompensationsordningen har været med til at dæmpe stigningen i ledigheden. Erhvervsministeriet har oplyst, at 11-12.000 virksomheder har ansøgt om lønkompensation. Vores medlemsundersøgelse samtidig dertil, at knap 40% af virksomhederne forventer at gøre brug af muligheden for lønkompensation.

Men selv om der er gennemført en række hjælpepakker, så har stigningen i ledigheden været markant. Der er er nu blevet tilmeldt knap 55.000 nyledige siden d. 9. marts, hvilket er knap 37.000 flere nye ledige end gennemsnittet for perioden 2015 til 2019. Det er en meget voldsom stigning i ledigheden, der er uden fortilfælde i dansk økonomisk historie.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil