; ;
Gemt

Mandlig studerende lidt for flittig til at klage over afslag på ”kvindejob”

En mandlig fuldtidsstuderende søgte en deltidsstilling som kontorassistent og fik afslag. Manden klagede over afslaget til Ligebehandlingsnævnet, som skulle vurdere, om stillingsbetegnelsen ”værtinde” var i strid med ligebehandlingslovens forbud mod kønsbestemt annoncering.

Nyhed

Dansk Erhverv | PERSONALE - 8. februar 2018

En travl fuldtidsstuderende
En mandlig fuldtidsstuderende indgav tre klager til Ligebehandlingsnævnet i sommeren 2017. De tre klager drejede sig om afslag på to fuldtidsstillinger og en deltidsstilling hos tre forskellige virksomheder, der havde annonceret efter ”værtinder” og ”en kvindelige medarbejder”.

Ligebehandlingsnævnet tog i første omgang stilling til den sag, hvor den mandlige studerende havde søgt en deltidsstilling, men fik afslag. Nærmere skulle nævnet tage stilling til, om stillingsbetegnelse ”værtinde” i jobannoncen udgjorde en forskelsbehandling på grund af køn.

Den mandlige fuldtidsstuderende krævede en erstatning på kr. 12.500 for overtrædelse af ligebehandlingsloven. Han anførte blandt andet, at virksomheden, ved at annoncere med et kønsbestemt ord som ”værtinde”, alene henvendte sig til den ene køn, og at hans køn derfor må have været tillagt betydning i ansættelsesprocessen.

Hvad siger reglerne?
Ligebehandlingsloven siger, at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle medarbejdere på grund af køn i forbindelse med ansættelse, arbejdsvilkår og opsigelse. Ved annoncering må arbejdsgiveren ikke angive, at der søges eller foretrækkes personer med et bestemt køn.

Hvis en person, som mener sig forskelsbehandlet, sandsynliggør, at personens køn har påvirket arbejdsgiverens beslutning om at ansætte, opsige mv, skal arbejdsgiven bevise, at det ikke er tilfældet.

Afgørelsen
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at stillingsbetegnelsen ”værtinde” var i strid med ligebehandlingslovens forbud mod kønsbestemt annoncering. Det var nævnets opfattelse, at betegnelsen er kønsbestemt, og at der ved virksomhedens annoncering efter en ”værtinde” lå en tilkendegivelse af, at der blev foretrukket kvindeligere ansøgere.

Manden fik dog ikke medhold i sin klage, fordi han kort tid forinden havde klaget til Ligebehandlingsnævnet over afslag på to andre fuldtidsstillinger i andre virksomheder, som på tilsvarende vis havde benyttet betegnelserne ”værtinde” og ”kvindelig medarbejder” i deres jobopslag.

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at den mandlige fuldtidsstuderende ikke havde søgt stillingen for at blive ansat, men kun for at klage til Ligebehandlingsnævnet for at få en erstatning for kønsdiskrimination.

Dansk Erhverv vurderer
Dansk Erhverv ser med bekymring på det stigende antal sager ved Ligebehandlingsnævnet, hvor klageren ikke synes at have en reel intention om at tiltræde stillingen. Klagerne søger kun de konkrete stillinger for at opfylde de formelle betingelser for at indgive en klage til Ligebehandlingsnævnet, og for at få en erstatning.

Det er Dansk Erhvervs vurdering, at ansøgninger på skrømt er i strid med reglernes intentioner, og at sagerne ikke hører under ligebehandlingslovens beskyttelsesområde. Det har Ligebehandlingsnævnet bekræftet med den konkrete sag.

Dansk Erhverv ser det derfor som en positiv udvikling, at Ligebehandlingsnævnet i højere grad vurderer, om klagerne har reelle intentioner om at tiltræde de stillinger, de søger.

Forebyggende tiltag
Hvis en stillingsannonce skal indeholde stillingsbetegnelser, som kunne tyde på, at arbejdsgiveren foretrækker et bestemt køn, anbefaler Dansk Erhverv, at det ligeledes fremgår af stillingsannoncen, at både mænd og kvinder opfordres til at søge stillingen.

Dansk Erhverv anbefaler, at et afslag til en ansøger altid er konkret begrundet i ansøgerens faglige kvalifikationer, uddannelsesmæssige baggrund og relevante erhvervserfaring.

Dansk Erhverv anbefaler, at medlemsvirksomheder søger rådgivning, hvis en ansøgning ikke virker reel, eller ansøgeren presser unaturligt på for et at få et svar på sin ansøgning. Dansk Erhverv tilbyder rådgivning og assistance til, at medlemsvirksomhederne kan håndtere sager om forskelsbehandling.

Virksomheder kan søge om dispensation
Både forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven giver en arbejdsgiver mulighed for at søge om dispensation fra reglerne. Det er bl.a en betingelse, at det på grund af virksomhedens karakter er afgørende for udøvelse af erhvervet, at medarbejderen har et bestemt køn, en bestemt alder eller andre forhold, som er beskyttet mod forskelsbehandling.

En ansøgning om dispensation skal sendes til Beskæftigelsesministeriet.