; ;
Gemt

Mangel på arbejdskraft nærmer sig kritisk niveau

Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, viser, at antallet af forgæves rekrutteringer stiger. Bekymrende, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

I løbet af foråret har der været i omegnen af 16.800 forgæves rekrutteringer, hvilket er ni procent over niveauet sidste forår. Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

"Tilbagetrækningsreformerne får arbejdskraftudbuddet til at vokse, men ikke nok til at dække det stigende behov. Derfor er den stigende mangel på arbejdskraft, som de nye tal fra STAR nu bekræfter, desværre ikke overraskende. Det er til gengæld bekymrende, når nu tæt på hver fjerde af de virksomheder, som har forsøgt at rekruttere inden for de sidste par måneder, må give fortabt på grund af mangel på kvalificerede ansøgere. Det rammer i sidste ende alle, når virksomheder brænder inde med tusindvis af gode job, der enten ender i skuffen eller i udlandet," siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Motiver flere ledige til at udnytte jobåbninger og hæv grænsebom for udenlandsk arbejdskraft
Peter Halkjær peger på, at der er brug for politisk handling.

"Der breder sig en erkendelse af, at der er et alvorligt mangel-problem på arbejdsmarkedet, men vi mangler opbakning til konkret handling. Og ikke mindst konkret handling, som er hurtigtvirkende. Styrkede incitamenter til at søge job blandt ledige, der ikke står til rådighed og lempeligere adgang til udenlandsk arbejdskraft er to oplagte muligheder for at imødegå mangel-udfordringerne, fordi de virker med det samme. En tredje er at genbesøge planerne om en højere pensionsalder. Det såkaldte grå guld klarer sig godt. Dem over 60 år er den hurtigst voksende aldersgruppe på arbejdsmarkedet," siger Peter Halkjær.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil