; ;
Gemt

Manglende konkurstal giver stor blind vinkel - et problem der skal løses

Danmarks Statistik har mandag meddelt, at de tilgængelige data om erklærede konkurser for marts er stærkt mangelfulde, og dermed ikke kan sige noget meningsfuldt om udviklingen i antallet af konkurser i marts.

Nyhed

06. april 2020

Danmarks Statistik har mandag meddelt, at de tilgængelige data om erklærede konkurser for marts er stærkt mangelfulde, og dermed ikke kan sige noget meningsfuldt om udviklingen i antallet af konkurser i marts. Det skyldes, at Sø- og Handelsretten, samt alle andre Skifteretter, overgik til nøddrift fra d. 12. marts som følge af virusudbruddet. Dermed bliver der i praksis kun behandlet egenbegæringer om konkurs samt øvrige hastesager, og at behandlingen af øvrige begæringer er udsat.

Det er set fra min stol stærkt problematisk, at vi ikke kan følge udviklingen i antallet af konkurser her midt i viruskrisen. Det skaber potentielt en stor blind vinkel, der gør, at vi ikke har det fulde overblik over, hvordan virusudbruddet rammer dansk erhvervsliv.

Det er enormt vigtigt at kunne følge udviklingen i antallet af konkurser, så vi løbende kan holde trit med, hvor stor økonomisk skade virusudbruddet efterlader. En kraftig stigning i antallet af konkurser leder til tab af omsætning og jobs. Dertil kan der opstå mere varig skade på dansk økonomi, hvis sunde og veldrevne virksomheder går konkurs som følge af virusudbruddet.

Der må derfor også lyder en kraftig opfordring herfra til, at man på linje med de daglige opgørelser af ledigheden, også sørger for at vi løbende kan holde øje med udviklingen i de reelle konkursramte virksomheder. Ellers risikerer vi simpelthen, at overse eller undervurderer de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet. Det kan ikke siges mere klart end, at de manglende konkurstal øger risikoen for politikfejl midt i en ellers historisk krise.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil