; ;
Gemt

Medarbejder fik ændret stilling efter barselsorlov

Det var ikke i strid med ligebehandlingsloven, at en arbejdsgiver varslede en stillingsændring for en pædagog, der var vendt retur fra barselsorlov. Arbejdsgiveren fik derudover medhold i, at pædagogen ikke havde krav på at få tilbudt en senere opslået stilling i en anden afdeling.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 22. NOVEMBER 2018

Hvad siger reglerne?
Ifølge ligebehandlingsloven har en medarbejder, der har afholdt barsels- og forældreorlov, ret til at vende tilbage til det samme eller et tilsvarende arbejde med arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige for vedkommende. En medarbejder må desuden ikke opsiges eller udsættes for anden mindre gunstig behandling på grund af graviditet eller orlov.

Derudover gælder, at en person, der har fremsat krav om ligebehandling, ikke må udsættes for ufordelagtig behandling som led i en rekrutteringsproces.

Sagen kort 
En pædagog kom tilbage fra barselsorlov i slutningen af juli 2017 og fik i starten af oktober 2017 meddelelse om, at hendes ansættelsesvilkår ville blive ændret. Pædagogen skulle flyttes internt til en anden afdeling, hvilket resulterede i ændrede arbejdstider, herunder weekendarbejde. Pædagogen vurderede ikke, at de ændrede ansættelsesvilkår harmonerede med hendes familieliv, hvorfor hun valgte at fratræde.

Efter opsigelsen af pædagogen, slog arbejdsgiveren en stilling op, hvor de søgte social- og sundhedsassistenter og pædagoger til et aktivitetscenter. Pædagogen søgte stillingen, men fik den ikke tilbudt. Efter afslaget gjorde pædagogen udover ligebehandlingsspørgsmålet gældende, at hun havde været udsat for repressalier, idet hun ikke kom i betragtning til stillingen.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse 
Ligebehandlingsnævnet fandt, at beslutningen om at flytte pædagogen til en anden afdeling var sagligt begrundet i arbejdsgiverens behov. Nævnet lagde bl.a. vægt på arbejdsgiverens oplysninger om, at to mangeårige medarbejdere i den anden afdeling var stoppet, og at der derfor var behov for en pædagog, som havde kendskab til borgerne, arbejdsgangene og de principper, som afdelingen arbejdede ud fra. Valget faldt på pædagogen, da hun havde de fornødne kompetencer. Stillingsændringen og den efterfølgende opsigelse var dermed ikke i strid med ligebehandlingsloven.

Arbejdsgiveren fik derudover medhold i, at pædagogens barselsorlov heller ikke havde betydning for beslutningen om ikke at tilbyde pædagogen den stilling, som de havde slået op efterfølgende.

Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen illustrerer, at en arbejdsgiver, på trods af beskyttelsen i medfør af ligebehandlingsloven, må foretage stillingsændringer for medarbejdere, der vender retur fra barsel, hvis arbejdsgiveren har en objektiv og saglig begrundelse for stillingsændringen. 

Dansk Erhverv anbefaler dog altid vores medlemsvirksomheder at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om at varsle væsentlige stillingsændringer eller opsige en medarbejder, der er på eller lige kommet tilbage fra barselsorlov.