; ;
Gemt

Medlemsportræt: Amerikanske Bristol-Myers Squibb bidrager med væsentlige investeringer i life science-branchen i Danmark

23. marts 2021

Bristol Myers Squibb (BMS) er en global biofarmaceutisk virksomhed med hovedkvarter i Princeton, New Jersey. I Danmark driver BMS en lang række kliniske forsøg, som skal sikre, at danske patienter opnår hurtigere adgang til innovative og potentielt livsreddende behandlinger.

”Der eksisterer et helt særligt økosystem i Danmark, som vi ikke må tage for givet.”

”Det særlige danske life science-økosystem gør, at udenlandske virksomheder har fået øjnene op for dansk life science. Vi bedriver højkvalificeret forskning til gavn for patienter, klinikere og samfund, og det skal vi blive ved med”, siger Anders Thelborg, General Manager, Bristol Myers Squibb Danmark.

Konkurrencen om tiltrækningen af kliniske forsøg til Danmark er hård, og derfor er det vigtigt for BMS at sikre, at de har nogle af de mest attraktive rammevilkår på området. Det kræver, at både processen med at starte kliniske forsøg op og at udgifterne hertil er meget konkurrencedygtige som minimum på nordisk og europæisk plan.

Anders Thelborg uddyber: ”For at kunne følge med i den internationale konkurrence om at tiltrække kliniske forsøg, kræver det også, at vi sikrer rammerne for et sundhedsvæsen, der er gearet til at tage ny innovation i brug. Fremtidens behandlinger vil byde på personlig medicin som f.eks. celleterapier, og det stiller nogle skærpede krav til sundhedsvæsenets infrastruktur og produktionsapparat. Vi står gerne til rådighed med vores viden og erfaring i forhold til at sikre, at danske patienter får behandling i verdensklasse – og vi tror på, at det kan ske ved at fremme dialog og erfaringsudveksling på tværs af klinikere, patienter, virksomheder og myndigheder. Vi mener, vi har et fælles ansvar for, at Danmark bliver en life science-nation i verdensklasse.”


I Danmark er BMS aktivt med til at fremme entreprenørskab og innovation indenfor life science

”Hos Bristol Myers Squibb Danmark støtter vi først og fremmest op om entreprenørskab og innovation inden for life science sammen med Fonden for Entreprenørskab, som vi har et særligt tæt samarbejde med,” siger Anders Thelborg og fortsætter:

”Vi ved, at startup-miljøet i Danmark til tider er udfordret. Det kan både være fordi, det kan være svært at skaffe de nødvendige økonomiske midler, men også fordi de færreste tager skridtet og starter egne virksomheder op. Det kan være en smule skræmmende at gå fra et ”trygt miljø” til et miljø fyldt med risici. Derfor er det vigtigt at støtte fremtidens entreprenører og talenter for at sikre, at deres idéer ikke forbliver idéer, men rent faktisk bliver til succesfulde startups til gavn for vores samfund.”

Sammen med Fonden for Entreprenørskab startede BMS et fag op på Københavns Universitet om entreprenørskab inden for biofarma, ”Entrepreneurship in Pharmaceuticals”. Endvidere har de startet en life science-studieretning op på to gymnasieskoler.

”Det har været helt fantastisk at se, hvor vel modtaget faget har været på det sundhedsfaglige fakultet på KU af både undervisere og studerende. Tilmed er vi stolte af at støtte Fonden for Entreprenørskab, som gør et fantastisk stykke arbejde i at hjælpe og motivere unge talenter gennem deres mange udviklingsprogrammer, konkurrencer og ikke mindst engagerede medarbejdere. Det kan vi kun bakke op om,” fortæller Anders Thelborg.

Den danske skattelovgivning er en hindring for fastholdelsen af life science og biotek i Danmark

Ifølge BMS er der nogle særlige udfordringer i Danmark ift. rammevilkårene for biotek startups. Det er en generel udfordring, at der mangler risikovillig kapital på life science-området i Danmark. Det gør, at mange start ups ikke har adgang til den fornødne kapital. Den høje risiko og lange udviklingsfase medfører, at mange investorer placerer deres midler i mere sikre projekter.

”Vi skal også se på de incitamentstrukturer, der ligger i vores skattelovgivning og aktiekultur, som i dag er en hindring for at fastholde life science og biotek i Danmark. Et konkret eksempel herpå er, at de nuværende danske skatteregler beskatter milepælsbetalinger ved salg af virksomheder. Det, vi kalder ’fantomskat’. Det gør det svært at fastholde særligt life science startups i Danmark. Herudover bør vi også se på niveauet for aktiebeskatning i Danmark. Vi ser i stigende grad, at flere life science-virksomheder lader sig børsnotere i fx Sverige, og så har virksomheden det ene ben ude af Danmark. For at undgå at succesfulde danske virksomheder, og en eventuel beskatning heraf, flytter ud af Danmark, bør der arbejdes for, at den danske aktiebeskatning ved salg af virksomheder samt ved børsnotering bliver den mest attraktive i Norden,” afslutter Anders Thelborg, General Manager, Bristol Myers Squibb Danmark

Fakta: Bristol Myers Squibb

  • Virksomhedens +30.000 medarbejdere er forpligtede til at opdage, udvikle og levere innovative lægemidler, der hjælper patienter med at overvinde alvorlige sygdomme. Bristol Myers Squibbs forskning og udvikling er rettet mod kræft, hæmatologiske -, autoimmune og hjerte-kar-sygdomme.
  • BMS har haft et dansk datterselskab siden 1968, hvor de i dag tæller 60 medarbejdere på deres kontor i Virum. Fra 2010 til 2017 har BMS engageret sig i væsentlige investeringer, partnerskaber og samarbejder i Danmark, som har bidraget til det danske life science økosystem.
  • BMS driver en lang række kliniske forsøg i Danmark. I 2019 var der tale om 45 forskellige kliniske forsøg, som svarer til at over 300 danske patienter får adgang til eksperimentelle behandlinger. Kliniske forsøg er vitale for at teste effekterne af medicinske produkter og dermed sikre at danske patienter opnår hurtigere adgang til innovative og potentielt livsreddende behandlinger.