; ;
Gemt

Mission mere arbejdskraft fortsætter i 2018

En ambitiøs skatteaftale er taget af bordet, men der er heldigvis andre veje til at sikre mere arbejdskraft, skriver Dansk Erhvervs adm. direktør Jens Klarskov i denne uges klumme.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - af Jens Klarskov, adm. direktør

Med kort varsel indkaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen i tirsdags til et pressemøde. Her fortalte han, at regeringen nu har rettet sigtet på at få forhandlet sig frem til en skatteaftale, som kun tager udgangspunkt i aftalen om en jobreform fra 2015 og aftalen om tilbagetrækning fra 2017.

De to aftaler giver samlet et råderum på cirka 3,5 milliarder kroner, og det betyder, at en skatteaftale bliver en mindre én af slagsen.

Det er rent ud sagt brandærgerligt, at planerne om en ambitiøs skattereform foreløbigt er lagt på hylden. For virksomhedernes mangel på arbejdskraft og produktivitetsudfordringer er jo ikke forsvundet. Tværtimod!

Find andre veje til større udbud af arbejdskraft
Men nu er ikke tiden til at ærgre sig. Nu er tiden til at finde andre veje til at sikre et større udbud af arbejdskraft. For det er nu engang sådan, at det ikke er politisk muligt at lande en stor, sund og fornuftig skatteaftale lige nu. Så er det godt, at der er andre muligheder.

Brug for mere udenlandsk arbejdskraft
En mulighed er at gøre det nemmere at rekruttere og fastholde udenlandsk arbejdskraft. Vi har allerede god gavn af dygtige folk fra andre lande, og vi har brug for flere. Vi har femten konkrete forslag på området. Blandt andet foreslår vi, at beløbsgrænsen justeres. Den er lige nu for høj og for ufleksibel. Det gode ved at sikre mere udenlandsk arbejdskraft er, at det er en hurtigt virkende medicin. Andre justeringer er noget længere om at virke.

En sådan justering er en omlægning af SU’en fra ydelse til lån på kandidatdelen. Her er der et uudnyttet potentiale i forhold til at få unge hurtigere i sving, og det er solidt dokumenteret, at en sådan ændring af SU’en vil øge udbuddet af arbejdskraft. Endelig er det paradoksalt, at vi i Danmark har 115.000 ledige samtidig med, at virksomheder i stor stil ikke kan finde folk til ledige stillinger. Det kalder på skærpede sanktioner overfor ledige, der ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, et øget incitament for den ledige til at søge job og en mere virksomhedsrettet indsats ude i landets jobcentre.

Regeljunglen skal trimmes
Regeringen annoncerede i sidste måned, at den i løbet af i år vil præsentere nye initiativer, som skal gøre det lettere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. En justering af SU’en er også på tapetet, lige som regeringen her i foråret vil forenkle den aktive beskæftigelsesindsats. Vi er store tilhængere af, at regeljunglen bag den aktive beskæftigelsesindsats bliver trimmet, men det må naturligvis ikke ske på bekostning af indsatsen for at få de ledige hurtigst muligt i job. Det er klart.

Politik er det muliges kunst
Et gammelt citat lyder, at ”politik er det muliges kunst”. Det har mangen en politiker måtte sande gennem tiderne. Den gode nyhed er så, at mange gode tiltag lige nu er mulige, og at vi naturligvis i Dansk Erhverv fortsætter med utrætteligt at arbejde for, at endnu mere bliver muligt.

Jeg håber, at I alle har haft et godt nytår, og at I alle får et fortrinligt 2018.

Med venlig hilsen:

Jens Klarskov