; ;
Gemt

Møder med chefen og lydoptagelse går ikke altid hånd i hånd

Bortvisning af en medarbejder, der uden chefens og de øvrige mødedeltageres viden havde lydoptaget mødet, var berettiget. Der var tale om en grov misligholdelse af loyalitetspligten, fastslog Vestre Landsret.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 13. SEPTEMBER 2018

Efter straffelovens bestemmelser må man godt lydoptage samtaler, som man selv deltager i, også selvom de øvrige mødedeltageres ikke ved det.

I den konkrete sag skulle landsretten imidlertid tage stilling til, hvorvidt lydoptagelser af et møde med den nærmeste leder var i strid med medarbejderens loyalitetspligt.

Sagens omstændigheder
Den konkrete sag omhandlede en kundekonsulent, som var uenig med ledelsen om sin aflønning og retten til provision. Parterne havde afholdt flere møder, hvor det sidste møde endte med, at kundekonsulenten tog computermusen fra sit skrivebord og kastede den i retning af virksomhedens direktør, der måtte dukke sig for at undgå at blive ramt.

Medarbejderen blev herefter bortvist, og anlagde en sag mod virksomheden med spørgsmålet om bortvisningens berettigelse.

Under sagens behandling for byretten – ca. 3 måneder efter episoden - fremlagde medarbejderens advokat en udskrift af optagelsen af samtalen fra det sidste møde. Det viste sig således, at medarbejderen optog samtalen. Virksomhedens advokat meddelte umiddelbart herefter, at man anså ansættelsesforholdet for ophævet under henvisning til lydoptagelsen, og at ophævelsen havde virkning fra optagelsesdagen.

Landsretten skulle bl.a. tage stilling til, om bortvisningen af medarbejderen var berettiget som følge af den hemmelige lydoptagelse af mødet.

Afgørelsen
Landsretten konstaterede, at lydoptagelsen af mødet var sket, uden at medarbejderen forudgående havde oplyst den nærmeste leder eller de øvrige mødedeltagere om, at mødet blev optaget.

Optagelsen var derfor efter landsrettens opfattelse udtryk for en grov misligholdelse af den loyalitetspligt, der fulgte af ansættelsesforholdet. Det berettigede virksomheden til at bortvise medarbejderen.

Landsretten var enig i, at siden lydoptagelsen og dermed den grove misligholdelse af ansættelsesforholdet fandt sted under det ovennævnte møde, skulle bortvisningens virkning regnes fra denne dato.

Sagen afventer på nuværende tidspunkt Procesbevillingsnævnets tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret. 

Dansk Erhverv bemærker
Dommen viser, at hemmelige lydoptagelser af samtaler på arbejdspladsen kan være i strid med den loyalitetspligt og tillid, der følger af et ansættelsesforhold, og kan efter omstændighederne i yderste konsekvens sanktioneres med en bortvisning.

Det er en del af virksomhedernes ledelsesret selv at sætte rammerne for de møder, der afholdes med de ansatte. Rammerne skal dog fastsættes ud fra saglige overvejelser, og virksomhedens dispositioner og beslutninger skal være begrundet i driftsmæssige hensyn, eksempelvis ønsket om fri og tillidsfuld dialog mellem medarbejderne og ledelsen.

Dansk Erhverv anbefaler virksomhederne at overveje og tage stilling til, hvorvidt adgangen til at optage samtaler skal reguleres i en personalepolitik.