; ;
Gemt

Moms ved international handel

Når din virksomhed handler med andre EU-lande, gælder der særlige regler for opkrævning, fakturering og angivelse af moms. Det er vigtigt, at din virksomhed overholder betingelserne for handel i EU for at sikre sig mod utilsigtede momsmæssige konsekvenser.

Nyhed

DANSK ERHVERV | INTERNATIONAL HANDEL - 14. NOVEMBER 2018

Af Line Kjær, Partner, DLA Piper

Når din virksomhed handler med andre EU-lande, gælder der særlige regler for opkrævning, fakturering og angivelse af moms. Det er vigtigt, at din virksomhed overholder betingelserne for handel i EU for at sikre sig mod utilsigtede momsmæssige konsekvenser.

Der gælder tilsvarende særlige regler i forbindelse med handel med lande udenfor EU, de såkaldte tredjelande, som f.eks. USA, Kina m.v., når varerne går enten ind eller ud af Danmark.

Vi vil i denne artikel redegøre overordnet for de grundlæggende regler, der gælder for EU-varehandel, herunder køb og salg mellem momsregistrerede virksomheder i EU samt reglerne for import og eksport mellem Danmark og tredjelande (artiklen omhandler derfor ikke særlige regler for blandt andet køb eller salg med brugte varer, handel med private, regler for installationskøb, levering af nye transportmidler, overførsel af varer til eget brug m.v.).

EU-Varehandel
Salg af varer til andre EU-lande
Når din virksomhed sælger varer til en momsregistreret virksomhed i et andet EU-land, kan varen sælges uden dansk moms, hvis to betingelser er opfyldt:

  • Kunden er momsregistreret i et andet EU-land.
  • Varen fysisk forsendes eller transporteres til et andet EU-land for enten sælgers eller købers regning.

Det er din virksomhed, der som sælger hæfter for moms af salget i Danmark, hvis betingelserne ikke er opfyldte. Det er derfor vigtigt, at din virksomhed ikke blot undersøger, men tillige opbevarer dokumentation for, at betingelserne er opfyldte.

Din kundes udenlandske momsnummer skal kontrolleres enten på SKATs hjemmeside eller via VIES. Nye kunder skal altid kontrolleres. Selv kendte kunder, virksomheden har et godt kendskab til, skal kontrolleres med passende intervaller, f.eks. kvartalsvist eller hyppigere, hvis der f.eks. er tale om kontantkøb, levering ikke sker til kundens adresse eller virksomheden ikke selv har haft direkte kontakt med kunden. Hvis din virksomhed får kendskab til, eller oplysninger der peger i retning af, at ”noget ser forkert ud”, skal forholdene undersøges nærmere. I tvivlstilfælde bør SKAT kontaktes med henblik på at sikre, at virksomheden ikke ender i en samhandel, hvor der begås momssvig.

Kundens momsnummer skal fremgå af fakturaen, ligesom det af fakturaen skal fremgå, at salget er momsfrit, f.eks. med teksten ”VAT free”. Det er kundens EU-handelsmomsnummer, det vil sige med angivelse af landekode, der skal fremgå af fakturaen.

Værdien af virksomhedens salg til kunder i et andet EU-land uden moms, skal angives i Rubrik B i virksomhedens momsangivelse.

Endelig skal salget af kontrolhensyn indberettes elektronisk til EU-salg uden moms med henblik på at sikre, at kunden afregner momsen. De oplysninger, der skal indberettes, er blandt andet købers momsnummer, landekode samt værdi af leverancen.

SKAT stiller skærpede krav til dokumentation for momsfrihed ved salg til momsregistrerede kunder i et andet EU-land ved afhentningskøb, det vil sige, når køber selv henter varerne i Danmark, og din virksomhed stiller krav om betaling enten forud eller senest samtidig med købers afhentning af varerne. Der stilles skærpede krav til dokumentation for, at varen er transporteret fra Danmark i form af en købererklæring med oplysninger om blandt andet varens bestemmelsessted, transportmiddel, registreringsnummer på transportmidlet, at varerne er modtaget på leveringsadressen i udlandet m.v.

Her ud over er der skærpede krav til dokumentation for identiteten på den person, der fysisk henter varerne i Danmark i form af blandt andet kopi af kørekort eller lignende dokumentation.

Dokumentationen skal fremlægges inden en frist på 3 måneder efter udløbet af den måned, hvor leveringen fandt sted. Hvis dokumentationen ikke er modtaget rettidigt, skal sælger afregne dansk moms af salget. Der bør derfor udvises omhu i forbindelse med disse afhentningskøb.

Køb af varer i andre EU-lande
Hvis din virksomhed køber varer fra en momsregistreret leverandør i et andet EU-land, skal din virksomhed afregne dansk moms af købet, hvis varerne forsendes eller transporteres hertil.

Sælger udsteder en faktura uden moms, hvorefter din virksomhed selv beregner og afregner moms også kaldet erhvervelsesmoms. Sælger kan alene undlade at opkræve lokal moms i eget hjemland i det omfang, din virksomhed som køber husker at oplyse virksomhedens danske momsnummer, som er DK + det 8-cifrede SE/CVR nr.

Værdien af varekøbet uden moms skal angives i Rubrik A-varer på moms-angivelsen. Momsen kan fratrækkes, hvis købet udelukkende vedrører virksomhedens momspligtige aktiviteter. Hvis virksomheden har fuld fradragsret, vil indbetalingen af erhvervelsesmomsen og fradragsretten ske på samme tidspunkt. Købsmomsen vil derfor alene fremstå som posteringer i virksomhedens momsregnskab og angivelser.

Sælges varen videre til en kunde i Danmark, skal der opkræves 25% dansk moms ved salget.

Sælges varen derimod videre til en momsregistreret kunde i et andet EU-land, kan din virksomhed under visse betingelser undlade at afregne moms af købet i Danmark og opkræve moms af videresalget. Det er blandt andet en betingelse, at varerne sendes direkte fra en momsregistreret sælger i et EU-land til en momsregistreret varemodtager i et andet EU-land. Din virksomhed må f.eks. ikke være momsregistreret i afsenderlandet. Din virksomhed kan i denne situation undlade at indberette både køb og salg af varerne, når blot købers momsnummer i modtagerlandet er angivet på fakturaen, og køber er gjort opmærksom på, at køber skal afregne moms i modtagerlandet.

Er betingelserne ikke opfyldt, f.eks. fordi din virksomhed allerede er momsregistreret i afsenderlandet, skal købet håndteres som et lokalt køb med lokal moms i afsenderlandet og salget som en EU-leverance til en momsregistreret køber i et andet EU-land. Det er de lokale krav til faktura, angivelse m.v. i afsenderlandet, der her finder anvendelse.

Salg af varer til tredjelande
Når din virksomhed sælger varer, der skal føres fysisk ud af Danmark til et sted udenfor EU, kan salget fritages for moms, hvis det godtgøres, at varerne er sendt ud af EU.

Dokumentation for udførsel kan f.eks. bestå i afstemplet udførselsangivelse.
Salget indberettes i Rubrik C på momsangivelsen.

Indførsel af varer fra tredjelande
Når din virksomhed køber varer fra et sted udenfor EU og selv fører varerne ind i Danmark i form af import, skal der afregnes importmoms ved indførslen.

Der gælder særlige regler for opgørelse af grundlaget for beregning af importmoms. Importmomsen vil kunne fratrækkes i virksomhedens moms-regnskab i det omfang købet udelukkende anvendes til brug for virksomhedens momspligtige aktiviteter.

Indførslen kan i visse tilfælde være momsfri, hvis f.eks. købet er underlagt særlige told suspensionsregler, varerne sendes direkte til en køber i et andet EU-land eller lignende.