; ;
Gemt

Nationalbanken skruer ned for vækstforventningerne og kritiserer regeringens økonomiske politik

Nationalbanken har onsdag offentliggjort en nedjusteret økonomisk prognose for dansk økonomi. Nationalbanken begrunder prognosenedjusteringen med, at en øget smitte og nye restriktioner i Danmark og udlandet vil begrænse den økonomiske aktivitet. Det er vi meget enige i

Nyhed

10. december 2020

Nationalbanken har onsdag offentliggjort en nedjusteret økonomisk prognose for dansk økonomi. Konkret har Nationalbanken nedjusteret deres forventninger til BNP-væksten i 2021 fra 3,6% til 2,9%. Tilbageslaget i år forventes dertil at blive en anelse større, hvor det ventede faldt i BNP er blevet justeret fra -3,6% til -3,9%.

Nationalbanken begrunder prognosenedjusteringen med, at en øget smitte og nye restriktioner i Danmark og udlandet vil begrænse den økonomiske aktivitet. Det er vi meget enige i. Som tingene ser ud nu, er der desværre udsigt til omtrent nulvækst i dansk økonomi hen over vinteren. Der er tilmed en stigende risiko for, at væksten i dansk økonomi bliver negativ, hvis smitten ikke kommer under kontrol.

Vi deler Nationalbankens prognose…
Vi deler dog også Nationalbanken optimisme omkring vækstudsigterne for 2021. Med udsigt til, at vaccinerne bliver rullet ud blandt befolkningen, i Danmark og udlandet, er der grund til at forvente fornyet vækst i løbet af foråret 2021.

Vi er bestemt også enige i, at aktiviteten i dansk økonomi er meget forskellig på tværs af brancherne. Hvor byggesektoren og dele af detailhandlen har oplevet fornuftig fremgang, så befinder store dele af oplevelsesøkonomien sig i en dyb krise. En krise, der et blevet total efter indførslen af de seneste restriktioner.

Nationalbanken i hård kritik af finanspolitikken
Det er derfor også Nationalbankens anbefaling, at finanspolitikken ikke lempes yderligere. Begrundelsen er, at lempelser kun i mindre omfang kommer de brancher, der underlagt restriktioner, til gode og i stedet blot vil understøtte brancher, hvor aktiviteten i forvejen er høj. Det er en direkte kritik af den forhøjelse af håndværkerfradraget, som regeringen og dens støttepartier netop har vedtaget med finansloven for 2021. Nationalbanken finder ikke forbedringen af BoligJobordningen hensigtsmæssig. Det er en opfattelse, vi deler, da der risiko for, at presset stiger uhensigtsmæssigt meget i byggebranchen.

Vi er dog ikke enige med Nationalbanken i, at udbetalingen af de resterende to ugers feriepenge er hverken unødvendig eller i værste fald uhensigtsmæssig. Men det er tvingende nødvendigt, at udbetalingen finder sted på et tidspunkt, hvor smitten igen er lav, og restriktionerne er trukket tilbage. På den måde vil feriepengene kunne understøtte forbruget i de hårdest ramte brancher inden for oplevelseserhververne. Vi er klart af den opfattelse, at finanspolitikken bør lempes i 2021, men at krudtet skal målrettes de brancher, der er hårdest ramt. Det er desværre ikke tilfældet i øjeblikket, hvor en stor del af den økonomiske stimuli er målrettet byggesektoren.

Jeg synes ærligt talt at det er ærgerligt, at Nationalbanken i den nuværende meget alvorligt situation ikke anbefaler en mere målrette kompensation og stimuli til de hårdt prøvede oplevelseserhverv. Vi risikerer simpelthen, at en række dygtige og rentable virksomheder knækker nakken, hvis der ikke bliver givet den nødvendige kompensation.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil