; ;
Gemt

Netbutikker skal være klar med stærk kundeautentifikation senest 1. januar 2021

05. august 2020

Fra den 1. januar 2021 vil Finanstilsynet føre aktivt tilsyn med, at kravene om stærk kundeautentifikation (SCA) bliver overholdt.

Reglerne om stærk kundeautentifikation (SCA) ved nethandel trådte i kraft den 14. september 2019. Men som følge af, at flere netbutikker, banker, indløsere og betalingsgateways (PSP’ere) ikke var klar, forlængede Finanstilsynet fristen for, hvornår de ville føre aktivt tilsyn med overholdelse af reglen. Fristen blev forlænget først med 18 måneder, hvilket senere, på europæisk plan, blev ændret til 15 måneder. Det betyder, at den 1. januar 2021 vil Finanstilsynet føre aktivt tilsyn med, at kravene om stærk kundeautentifikation bliver overholdt.

Dansk Erhverv er i løbende dialog med såvel Finanstilsynet som banker og indløsere, og meldingen er, at implementeringsplanen fortsat holdes, og at man er klar den 1. januar 2021.

Imidlertid vil en ikrafttræden af de nye løsninger den 1. januar 2021 betyde test og indkøring i november og december – det vil sige oven i Black Friday og julehandlen. For mange virksomheder vil en reel implementeringsdato derfor nok nærmere være den 1. november 2020.

Med den nuværende situation, med en verdensomspændende coronapandemi, er Dansk Erhverv bekymrede for, om tidsplanen kan overholdes. Dansk Erhverv har som følge heraf også rakt ud til Finanstilsynet og udtrykt bekymring for, om tidsplanen realistisk kan overholdes. Det er dog vores holdning, at tidsplanen bør kunne holdes, og det er vigtigt, at vi hurtigst muligt får gennemført implementeringen af den ekstra sikkerhed ved nethandel.

Som netbutik skal du altså forberede dig på, at fristen er den 1. januar 2021 – med mulighed for, at bankerne og indløserne begynder at håndhæve reglerne tidligere. Du skal derfor sikre, at din PSP er klar til at sætte SCA i kraft på din webshop hurtigst muligt samt sikre, at din PSP kan levere de moduler, du har behov for. Hvis ikke din PSP kan garantere at være klar, bør du overveje at skifte PSP, da du ellers kan risikere at miste transaktioner, når håndhævelsen træder i kraft.

Læs mere her om sikkerhedskravene: Ekstra krav om sikkerhed ved netkøb bliver udskudt i 18 måneder.

Læs tidligere nyheder her: Stærk kundeautentifikation ved kortbetalinger.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil