; ;
Gemt

Nu får fædre, medmødre og begge adoptanter også ret til sorgorlov

Folketinget har netop vedtaget en lov, der også giver fædre, medmødre og begge adoptanter ret til sorgorlov. Loven træder i kraft den 1. februar 2018.

Nyhed

Begge forældre har fra den 1. februar 2018 ret til orlov, hvis det ulykkeligvis skulle ske, at de mister deres barn efter fødslen eller hvis barnet bortadopteres.

I dag er det kun mødre og den ene af adoptanterne, der har ret til sorgorlov. De nye regler betyder, at fædre og medmødre fremover får ret til fravær i 14 uger, hvis barnet dør eller bliver bortadopteret inden den 32. uge efter fødslen. Det gælder også for begge adoptanter, der mister et barn inden den 32. uge efter modtagelsen.

Beslutningen om at ændre reglerne sker, da partierne bag finansloven vil rette op på, at de gældende regler ikke afspejler, at forældrene oplever den samme sorg, når et lille barn dør eller bortadopteres.

Loven indeholder følgende elementer:

  • Fædre, medmødre og begge adoptanter får ret til fravær i 14 uger i forbindelse med et barns død eller bortadoption inden den 32. uge efter fødslen eller modtagelsen af barnet.
  • Der indføres en pligt til at varsle fraværet over for arbejdsgiveren hurtigst muligt.
  • Anmeldelsespligten for ledige ændres, så ledige får samme frist på 8 uger efter barnets død eller bortadoption til at anmelde fraværet til arbejdsløshedskassen, som lønmodtagere og selvstændige har til at anmode om barselsdagpenge.

Loven træder i kraft 1. februar 2018.