; ;
Gemt

Aftale sikrer ny model for skat på erhvervsfonde

Regeringen er sammen med Socialdemokratiet og Radikale Venstre enige om at indføre en ny model for beskatning af overdragelse af erhvervsvirksomheder til erhvervsdrivende fonde.

Nyhed

DANSK ERHVERV | ERHVERVSJURA - 8. JANUAR 2019

Når en virksomhedsejer i fremtiden overdrager sin erhvervsvirksomhed til en erhvervsdrivende fond – f.eks. i forbindelse med et generationsskifte – vil det med denne nye aftale på overdragelsestidspunktet være skatte- og afgiftsfrit for både overdrageren og fonden. Lige nu skal der i tilsvarende situation betales aktieavanceskat på 42 %.

Skatte- og afgiftsfrihed på overdragelsestidspunktet
Den nye beskatningsmodel, der er anbefalet af Arbejdsgruppen om succession til erhvervsdrivende fonde, indebærer at overdragelsen af aktierne til en erhvervsdrivende fond på tidspunktet for overdragelsen i sin helhed vil være skatte- og afgiftsfri. Fonden beskattes dog fortsat ved eventuel senere afståelse af de modtagne aktier og/eller ved modtagelse af udbytter fra det overdragne selskab.

Konkret fastsættes der et loft over den skat, der skal betales som følge af overdragelsen til fonden, idet betaling og afdrag maksimalt kan kræves af et beløb svarende til den opgjorte og udskudte skat af overdragerens avance på overdragelsestidspunktet med tillæg af forrentning. Denne skat skal dog først helt eller delvist indfries ved fondens senere afståelse af aktier i det overdragne selskab eller ved fondens modtagelse af udbytter fra de overdragne aktier.

Udkastet til lovforslag om de nye regler vil blive sendt i høring i det nye år, og det forventes vedtaget i 2019 og formentlig med ikrafttrædelse pr. 01.januar 2020.

Dansk Erhverv glæder sig over, at der nu igen er skabt en reel mulighed for at føre erhvervsvirksomheder videre i fondsregi. Med de hidtidige regler har det ikke være attraktivt og det kan da også konstateres, at vi ikke har fået nye erhvervsdrivende fonde i de senere år.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Jacob Ravn

Advokat, souschef PA og Skattepolitisk chef
Medarbejderprofil