; ;
Gemt

Ny forskningspolitik skal øge samarbejdet mellem universiteter og virksomhederne

05. august 2020

I en ny analyse fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV), der kigger på mængden af forskning og patenter i verdens førende techregioner, lander Danmark uden for top-30. Udfordringen for Danmark er ikke, at forskningen mangler, men derimod, at vi er dårlige til at omsætte forskningen til innovation, mener Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef hos Dansk Erhverv.

En ny analyse fra ATV har udpeget 11 teknologiske områder i verdens førende techregioner og sammenlignet deres mængde af forskning og patenter med Danmark. De udpegede områder indgår i dag i danske erhvervs- og innovationsstrategier og er dermed områder, som Danmark har besluttet at satse på, og hvor vi gerne skulle ligge i toppen.

Analysen viser imidlertid det modsatte. I 7 ud af 11 teknologier udtager vi færre patenter per indbygger end gennemsnittet af de førende techregioner i verden. Vi har dog stadig stor succes inden for de resterende fire områder: biotek, fødevarer, lyd og vind.

”Jeg må være ærlig at sige, at jeg var meget mere optimistisk på Danmarks vegne, før jeg så de her tal. Jeg troede simpelthen ikke, at det stod så galt til,” udtaler Charlotte Rønhof, formand for ATV’s Science & Engineering-komité, til Børsen.dk. 

Jakob Riis, formand for Erhvervsfremmebestyrelsen og topchef i Falck, udtrykker også bekymring for Danmarks placering i analysen, men understreger også, at patenter ikke viser det fulde billede. Andelen af patenter siger ikke noget om, hvor stor værdi de enkelte teknologiområder skaber forretningsmæssigt. Hovedudfordringen er i stedet, at Danmark skal blive bedre til at omsætte forskning og patenter til reel forretning.

Læs mere her: Dan­mark en­der uden for top-30 over før­en­de techregioner i verden: "Jeg troede simpelthen ikke, at det stod så galt til" .

Ny forskningspolitik skal skabe en ny retning for dansk forskning og innovation
Den holdning deler Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef hos Dansk Erhverv, og præsenterer Dansk Erhvervs nye forskningspolitik som et bud på løsningen.

Dansk Erhverv ønsker blandt andet, at det offentlige og private samlet bruger fire procent af BNP på forskning mod de tre procent, der bruges i dag. Derudover skal det sikres, at universiteter og SMV’er i højere grad har incitament til at gå ind i forskning, ved at universiteterne konkret belønnes med 50 øre fra en statslig pulje, hver gang de modtager 1 krone fra et nyt samarbejdsprojekt med en virksomhed, en fond eller fra EU. Dertil skal virksomhederne have et 130 procents fradrag for egne forskningsinvesteringer.

”Vi har behov for at gøre det langt mere attraktivt for universiteterne at indgå samarbejde med virksomhederne. Det er helt afgørende, at vi bliver langt bedre til at omsætte vores gode forskningsresultater til konkret vækst og innovation i virksomhederne”, siger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Læs mere om Dansk Erhvervs forskningspolitik her: Vi skal skabe en ny retning for dansk forskning og innovation.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil