; ;
Gemt

Ny international postaftale gør op med rabatter til Kina

Dansk Erhverv er positive overfor den nye globale postaftale, som er indgået på en ekstraordinær kongres i FN-organisationen Universal Postal Union i Geneve. Det er et vigtigt skridt mod mere fair konkurrence for dansk e-handel.

Nyhed

Dansk Erhverv | Handel - 2. oktober 2019

Den danske e-handel har længe været udsat for unfair konkurrence fra særligt kinesiske e-handelsvirksomheder, der har kunne sende varer til Danmark med meget store rabatter, idet Kina er et tidligere uland. Rabatterne gør det langt billigere at sende en pakke fra Shanghai til Silkeborg end fra Horsens til Hillerød. Det underskud Postnord får ved at omdele pakker fra Kina må de hente ind andre steder, f.eks. ved højere takster for danske virksomheder.

Den 26. september kunne FN’s verdenspostforening Universal Postal Union underskrive en aftale om et nyt afregningssystem, der tager udgangspunkt i markedsprisen. Det vil i løbet af de kommende år stort set eliminere den konkurrencefordel, som de kinesiske netbutikker har haft med billigere fragt.

Priserne kan hæves fra 2020
Fra juli 2020 kan Postnord begynde at hæve priserne for forsendelser fra Kina, så det økonomiske tab ved at distribuere pakkerne i Danmark bliver mindre. På sigt forventer Postnord at kunne få dækket sine omkostninger. I aftalen er der indført et princip om, at landene selv kan fastsætte priserne og kræve op til 70 pct. af de indenlandske portosatser fra f.eks. de kinesiske firmaer.

Prisstigningerne indfases gradvist
For at undgå voldsomme hop i priserne har postunionen besluttet at indføre en overgangsordning, hvor priserne stiger gradvist indtil 2025. I 2030 hæves loftet til 80 pct. af den indenlandske portopris.

Dermed vil den urimelige konkurrencefordel for den kinesiske e-handel stort set forsvinde.

Særlig aftale for USA kan give prisstigninger
Aftalen betyder også, at USA alligevel ikke forlader den globale postkonvention, som USA's præsident Trump ved flere lejligheder har truet med. USA er som det eneste land ikke omfattet af den gradvise indfasning og kan derfor allerede fra 1. juli 2020 fastsætte priserne med et maksimum på 70 pct. af frimærkeportoen. Der må derfor forventes betydelige stigninger for forsendelser til USA allerede fra juli 2020.

Dansk Erhverv er tilfreds med aftalen
Dansk Erhverv havde gerne set at prisstigningen for de udenlandske e-handelsbutikker var sket endnu hurtigere, og at de tilladte takster var kommet helt op på 100 pct. af den indenlandske porto. Men medlemslandene i UPU har meget forskellige interesser på spil og set i det lys, må aftalen betragtes som et fint resultat. For dansk detailhandel og dansk e-handel er det et stort skridt for mere fair konkurrencevilkår.

Kontakt

Rådgivning & Rekruttering

Jakob Tietge

Fagchef for servicebrancherne
Medarbejderprofil