; ;
Gemt

Ny lov skal give bedre produktsikkerhed

Dansk Erhverv ser positivt på, at Erhvervsminister Simon Kollerup i dag har annonceret implementering af ny EU-regulering af markedsovervågning, som skal sikre bedre kontrol og håndhævelse af produktsikkerhed.

Nyhed

Pressemeddelelse 6. november

Dansk Erhverv mener, at det er meget positivt, at regeringen så hurtigt følger op på arbejdet om produktsikkerhed, så der sikres solid og troværdig europæisk regulering af produktsikkerheden, så de produkter, som sælges på det danske marked til danske forbrugere, kan være sikre, mener Dansk Erhverv.

”Danske virksomheder er allerede godt med - og de yder en stor indsats i hverdagen i virksomhederne for at overholde reglerne for produktsikkerhed. Og det et meget omkostningstungt arbejde,” siger chefkonsulent Betina Schiønning, Dansk Erhverv.

Den nye regulering vil skabe muligheder for at håndhæve den del af handlen, som kommer fra udlandet til danske forbrugere, herunder fra tredjelandes hjemmesider og platforme. Håndhævelsen overfor disse aktører har haltet længe. En manglende håndhævelse skaber risiko for farlige produkter og er stærk konkurrenceforvridende overfor de virksomheder, der i sag bruger mange ressourcer på at skabe sikre produkter og kontrollere leverandører.

Dansk Erhvervs forventninger til den nye lov om markedsovervågning er, at der vil blive grebet ind overfor virksomheder, der markedsfører og sælger til danskere, men som ikke overholder gældende lovgivning om bl.a. produktsikkerhed, fx at lukke for adgangen til hjemmesider, som sælger farlige produkter. Hvis de danske myndigheder udnytter de nye muligheder effektivt – vil det betyde, at danske forbrugere i højere grad kan være trygge når de handler på internettet – særligt fra 3. lande.

”Den tidligere regulering er fra en gammel tid, hvor handelsmønstrene var anderledes – og det kun var virksomheder, som handlede over grænser og meget handel foregik i fysiske butikker. Der er derfor et akut behov for et opgør med det tidligere lovgivningsregime, så vi får sikret, at forbrugerne også kan være trygge, når de selv handler på internettet over grænserne, særligt fra lande uden for EU,” siger Betina Schiønning.

Vi skal dog videre

Dansk Erhverv mener dog, at man skal gå videre så de danske myndigheder i endnu højere grad samarbejder om kontrollen og håndhævelsen i forhold til produkter og virksomheder. F.eks. er det oplagt, at kontrolmyndigheder som Miljøstyrelsen, Skatte- og Toldstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen m.fl. arbejder endnu tættere sammen, så vi sikrer den mest effektive kontrol overfor de virksomheder, der ikke overholder reglerne. En sådan klar og koordineret indsats i Danmark kan i praksis f.eks. koordineres i Center for Markedsovervågning i Sikkerhedsstyrelsen.

”Der også et stort behov for, at myndighederne arbejder tættere sammen på tværs i EU. For virksomheder, der opererer på flere markeder, er det en stor opgave at forholde sig til meget forskellige fortolkninger af en lovgivning, der ellers burde være harmoniseret. Det er også vigtigt at sætte fuldt turbo på de eksisterende teknologiske muligheder – og det er derfor også vores forventning, at kontrollen bliver mere intelligent, digitaliseret og datadreven kontrol – og selvfølgelig ikke mindst baseret på risiko, ” siger Betina Schiønning. 

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Chefkonsulent