; ;
Gemt

Ny momslov gør konkurrencen mere fair

Skatteministeriets forslag til ændring af momsloven vil fjerne momsbagatelgrænsen, gøre platformene ansvarlige for, at der betales moms på deres markedspladser, og sænke fjernsalgsgrænsen i EU. Dansk Erhverv er positiv overfor forslaget.

Nyhed

Dansk Erhverv | Handel - 4. februar 2020

Dansk Erhverv har fulgt arbejdet med de ny EU-momsregler og været en aktiv medspiller i forhold til at komme de konkurrencemæssige udfordringer til livs. Lovforslaget om ændring af momsloven gennemfører de allerede vedtagne EU-regler, som skal træde i kraft 1. januar 2021. 

Momsbagatelgrænsen på 80 kr. ophæves
I dag skal virksomheder fra tredjelande ikke betale moms, hvis værdien af forsendelserne er under 80 kr. Det giver et incitament til at snyde med værdiangivelsen eller dele forsendelserne op i mindre pakker for at undgå at betale moms. Op mod 90 pct. af de forsendelser, der kommer fra Kina, har en angivet værdi på under 80 kr. Momsbagatelgrænsen ophæves 1. januar 2021, hvor der skal betales moms uanset varens værdi. Dermed forsvinder den konkurrencemæssige fordel, som virksomheder etableret uden for EU har haft overfor EU-virksomheder.

Virksomheder og platforme kan fremover enten vælge at lade sig registrere i IOSS-systemet, som skal stå for momsbetalingerne. Alternativt skal postselskabet klare det, hvilket kan koste op til 160 kr. Systemet er dog først ved at blive udviklet, og den danske del er forsinket, hvilket forventes også vil være tilfældet i andre EU-lande. Postselskaberne er derfor ved at udvikle et alternativt system, der kan bruges, hvis IOSS-systemet ikke bliver klar til tiden. Dansk Erhverv har påpeget, at det er afgørende, at fjernelsen af momsbagatelgrænsen ikke udsættes yderligere, og at det alternative system i givet fald tages i brug.

Platforme får ansvar for momsbetaling
I lovforslaget foreslås det, at der skal betales moms af alle kommercielle forsendelser af varer fra lande uden for EU, og hvis salget sker gennem platforme, markedspladser og lignende, anses disse platforme mv. for at have modtaget og solgt varerne. Det vil også gøre det lettere for myndighederne at kontrollere, anføres det.

Det betyder, at hvis en kinesisk virksomhed sælger en vare gennem en platform (f.eks. Wish, Amazon, Alibaba m.fl.) til en dansk forbruger, vil det ikke være den kinesiske virksomhed, men platformen, der anses for at have solgt varen, og det bliver dermed platformen, der bliver ansvarlig for, at der betales moms.

Dansk Erhverv støtter denne del varmt. Salgsplatforme som Wish, Amazon, eBay, Alibaba m.fl. er populære hos forbrugerne og får stadig større markedsandele. Det er normalt via dem, at forbrugerne køber. Platformene har derfor alle relevante data om de køb, der sker på deres markedspladser, så det vil gøre det vanskeligere at snyde.

Ny fælles lav fjernsalgsgrænse i EU
En af de helt centrale ændringer er afskaffelsen af den eksisterende fjernsalgsgrænse for momsfritagelse, som varierer mellem EU-landene. Danmark har i dag en fjernsalgsgrænse på 280.000 kr. Fjernsalgsgrænsen har vist sig at åbne op for momsunddragelse og konkurrenceforvridning til ulempe for lande som Danmark med en af de højeste momssatser inden for EU.

Den tidligere fjernsalgsgrænse for momsfritagelse for salg mellem EU-landene erstattes af én fælles og meget lavere grænse, hvorefter virksomheder, der sælger for mere end 10.000 euro årligt til hele EU, bliver momspligtig. Dansk Erhverv havde helst set, at der ikke var nogen fjernsalgsgrænse, da det havde gjort systemet mere enkelt – og nemmere at kontrollere. Men når det ikke har været politisk muligt, er det positivt, at den er så lav. Det vil i praksis betyde, at kun meget få virksomheder ikke skal betale moms, hvilket vil gøre konkurrencen mere fair.

Kontrollen skal følge med de gode intentioner
Hvis ændringer skal få den tilsigtede positive effekt og føre til mere fair og lige konkurrencevilkår, er det afgørende, at loven udformes på en måde, der gør den effektiv. Det vil sige, at loven skal være let at efterleve, og at IT-systemerne leveres og fungerer til tiden, så reglerne kan kontrolleres og håndhæves.

Læs lovforslaget her: Forslag til lov om ændring af momsloven.

Læs Dansk Erhvervs høringssvar nedenfor:

DE høringssvar - Ændring af momsloven - 15-01-2020

pdf

Download