; ;
Gemt

Ny rapport: Sådan spiser danskerne

Hvert år måler Madkulturen, der hører under Miljø- og Fødevareministeriet, danskernes syn på mad- og måltider. Det er fjerde gang, at Madkulturen udarbejder deres Madindeks, og denne gang har de spurgt ind til rammerne omkring danskernes aftensmad.

Nyhed

Madkulturens Madindeks er en årlig måling af danskernes madkultur, som for eksempel mad- og måltidsvaner, færdigheder og praksis i køkkenet, råvarevalg, inspirationskilder, og idealer om måltidet og fællesskabet omkring spisebordet.

Madindekset har til formål at give en bredere forståelse til fødevareerhvervet, dagligvarehandlen, de ansvarlige for sundhedskampagner, meningsdannere og beslutningstagere, så beslutninger kan træffes ud fra et oplyst grundlag.

Madindeks 2017 viser blandt andet, at hver fjerde dansker spiser aftensmad alene. De fleste af solospiserne er glade for at sidde alene og bliver stressede af andres selskab. Men hele 23 %, der spiste alene, savner selskab. Ensomheden er størst i Jylland og mindst på Sjælland og de store byer. Madindekset viser også, at en overvægt af danskerne mener, at selskabet er mindst lige så vigtigt som selve maden.

Madindeks 2017 viser samtidig, at danskerne ikke følger bestemte kostprincipper og foodtrends som fx palæo, glutenfri, laktosefri, vegansk og 5:2, der ellers fylder meget i medierne. Kun imellem 1-2 % af danskerne lever efter det. Det mest udbredte kostprincip i Danmark er stadig fedtfattig mad, som 21 % mener, at de efterlever.

Rapporten bygger på besvarelser i juni 2017 fra 2.312 personer imellem 18 og 80 år og er repræsentativ på køn, alder, region og uddannelse.

Læs hele rapporten her: Madindeks 2017