; ;
Gemt

Ny vejledning om reduktion af akrylamid i fødevarer

18. februar 2020

For snart to år siden trådte nye EU-regler i kraft om reduktion af akrylamid i fødevarer som blandt andet chips, kaffe og brød. Kommissionen har nu langt om længe publiceret deres vejledning til reglerne.

I april 2018 trådte EU-Kommissionens forordning om afbødende foranstaltninger og benchmarkniveauer for reduktion af forekomsten af akrylamid i fødevarer (2017/2158) i kraft. Forordningen stiller krav om, at alle fødevarevirksomheder skal indføre en række obligatoriske foranstaltninger for at reducere dannelsen af akrylamid i fødevarer som blandt andet pommes frites, chips, kaffe, brød og bagværk. Kravene varierer afhængigt af virksomhedens størrelse, aktiviteter og karakter. Forordningen inddeler fødevarevirksomhederne i tre grupper:

  1. Virksomheder, som producerer og markedsfører fødevarerne nævnt i forordningen. Her er krav om afbødende foranstaltninger samt analytisk kontrol.
  2. Virksomheder, som producerer fødevarerne nævnt i forordningen, og som udøver detailvirksomhed og/eller kun leverer direkte til lokale detailvirksomheder. Her er udelukkende krav om afbødende foranstaltninger.
  3. Virksomheder, som nævnt i pkt. 2, men som driver virksomhed i anlæg, der er under direkte kontrol, og som driver virksomhed under ét varemærke eller én forretningslicens, og som er en del af eller er franchisetagere under en større virksomhed. Her er krav om afbødende foranstaltninger samt analytisk kontrol hos den centrale virksomhed, der leverer fødevarerne og/eller udstikker instrukser om tilberedning.

Kommissionen har nu langt om længe publiceret deres vejledning, der gerne skulle være en hjælp til overholdelse af forordningens krav. Det er et ”åbent” dokument, der kan udvikle sig over tid i takt med, at Kommissionen indhenter erfaringer med anvendelsen af forordningen 2017/2158.

Læs vejledningen om reduktion af akrylamid i fødevarer

Læs forordningen om akrylamid (2017/2158).

Dansk Erhvervs tidligere nyhed om akrylamid forordningen: Nyt krav fra EU: Reducér dannelsen af akrylamid i fødevarer.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer