; ;
Gemt

Ny vejledning om udveksling af personoplysninger med politiet

03. marts 2021

Datatilsynet har udgivet en ny vejledning om udveksling af personoplysninger med politiet. Vejledningen har til formål at beskrive, hvornår og hvordan bl.a. virksomheder må udveksle personoplysninger med politiet. Rammerne er videre end de fleste nok tror, hvilket også er helt afgørende for, at politiet kan varetage sine opgaver effektivt, f.eks. i forbindelse konkret efterforskning.


De seneste år har der været stor fokus på databeskyttelse. Dette fokus har medført en større bevidsthed om videregivelse af personoplysninger, herunder at man ikke uden videre kan videregive disse til alt og alle. Dette har dog også vanskeliggjort politiets arbejde, idet nogle virksomheder og offentlige myndigheder har frygtet, at udveksling af personoplysninger kan være strafbart. Den nye vejledning har til formål at rydde op i de misforståelser og sætte rammerne for, hvad der er tilladt ved udveksling af personoplysninger med politiet.

Du må altid videregive personoplysninger til politiet
Modtager du en anmodning om at videregive personoplysninger fra politiet, kan du som udgangspunkt forudsætte, at politiet udelukkende efterspørger relevante og nødvendige oplysninger om personer i sager, hvorfor efterspørgslen som udgangspunkt altid vil være berettiget og du kan derfor roligt videregive de oplysninger, som politiet efterspørger. Er du i tvivl om anmodningen er berettiget, kan du søge dette afklaret ved at rette henvendelse til politiet.

Politiets indsamling af oplysninger er afgørende for politiets opgaveløsning
Databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven indebærer regler om, hvornår man kan videregive personoplysninger til politiet (databeskyttelsesforordningens artikel 6 og 9) og behandling af oplysninger om strafbare forhold (databeskyttelseslovens § 8).

Forordningen og loven har ikke til formål at stå i vejen for en anmeldelse eller videregivelse af personoplysninger om strafbare forhold til de kompetente myndigheder, herunder politiet.

Ved flere tvangsindgreb foreligger der krav om, at politiet forinden indhentelse af en række oplysninger som udgangspunkt er forpligtet til at indhente en retskendelse, hvilket er politiets ansvar at overholde. Er man i tvivl om, hvorvidt der er krav om indhentelse af retskendelse, kan man henvende sig til politiet.

I forbindelse med videregivelse af personoplysninger til politiet, har du som virksomhed normalt ikke oplysningspligt over for borgeren. Overvejer du at underrette borgeren inden videregivelsen af oplysningerne, bør du kontakte politiet forinden for at sikre, at en sådan underretning ikke vil være til skade for politiets opgavevaretagelse.

Datatilsynet har i deres vejledning også gennemgået flere eksempler på, hvor der f.eks. kan opstå tvivlstilfælde om, hvornår man må videregive personoplysninger til politiet.

Læs Datatilsynets vejledning her.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil