; ;
Gemt

Nye krav fra Sundhedsstyrelsen til fødevarevirksomheder

Nyhed

19. marts 2020

Sundhedsstyrelsens hastelovgivning om restriktioner for visse lokaler i forbindelse med håndtering af Coronavirussygdom 2019 (COVID-19) indeholder en række skærpede krav til butikker og virksomheder i detailhandlen.

Bekendtgørelse nr. 224 af 17. marts 2020 er netop trådt i kraft. I § 7 fremgår en række skærpede krav til virksomheder, hvortil offentligheden har adgang:

  1. Der må maksimalt tillades adgang for 1 person per 4 m2 gulvareal, hvortil der er offentlig adgang. Er det samlede gulvareal under 4 m2 tillades adgang for 1 person. Gulvarealet opgøres fra væg til væg uanset inventar med videre. Dansk Erhverv er ved at afklare med myndighederne hvordan man kan opgøre det. 
  2. Lokalerne skal så vidt muligt indrettes på en sådan måde, at smittefare minimeres, herunder ved at gøre det muligt for kunder og besøgende at holde afstand til hinanden.
    Flere virksomheder er for eksempel begyndt at sætte afmærkninger på gulvet i form af klistermærker, der viser kunderne, hvor langt de skal stå fra hinanden i køen.
  3. Der skal i eller ved lokalerne opsættes informationsmateriale om, at personer, der har symptomer på Corinavirussygdom 2019 (COVID-19), bør isolere sig i hjemmet, og om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd i det offentlige rum. Informationsmaterialet offentliggøres af Sundhedsstyrelsen: Plakater og pjece til butikker og supermarkeder

  4. Det skal sikres, at alle medarbejdere overholder Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd. Anbefalingerne offentliggøres af Sundhedsstyrelsen: Plakater og pjece til butikker og supermarkeder

  5. Der skal så vidt muligt være vand og sæbe eller håndsprit tilgængeligt for kunder og besøgende.
    Dansk Erhverv er i gang med at afklare præcis hvad der forventes her, og om der findes nogle alternativer til kravet for de virksomheder, der ikke kan skaffe mere håndsprit, hvilket desværre er en reel risiko i disse tider, da den håndsprit der produceres for tiden, skal prioriteres til sundhedsvæsenet.

  6. Medarbejdere skal bruge handsker ved salg af ikke-emballerede fødevarer.
    Dansk Erhverv har bedt myndighederne om en præcisering. Vi forventer, at kravet om handsker kun vil gælde der, hvor fødevarer udleveres mod betaling. For eksempel en bagerafdeling eller grill afdeling (hvor der sælges franske hotdogs, is med videre). Men ikke i de situationer hvor kunden selv tager varen (eksempelvis frugt og grønt) og går til kassen og betaler

Læs mere på Retsinformation.dk: Bekendtgørelse om forbud mod større forsamlinger og forbud mod adgang til og restriktioner for visse lokaler i forbindelse med håndtering af Coronavirussygdom 2019 (COVID-19)

Oplever du problemer eller har du spørgsmål til de nye krav, kan du altid kontakte Dansk Erhverv. Det er helt afgørende, at de nye krav håndhæves ensartet på tværs af virksomheder og geografi

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil