; ;
Gemt

Nye krav til kontrakter og B2B-handelsbetingelser på vej

Ny regulering af samhandel i fødevarekæden på vej fra EU, som stiller nye krav til bl.a. betalingsfrister, indfører sort- og gråliste over unfair praksisser og håndhævelse.

Nyhed

DANSK ERHVERV | HANDEL - 19. MARTS 2019

Europa Parlamentet, Rådet og EU-Kommissionen indgik i december 2018 en politisk aftale om ordlyden af det nye UTP-direktiv.

Direktivteksten er nu blevet vedtaget af Europa -Parlamentet og skal formelt godkendes af Rådet. Selvom direktivteksten flere steder er meget upræcis, er der ingen forventninger om ændringer, og direktivet forventes derfor vedtaget af Rådet på dets førstkommende møde.

Sammenlignet med Kommissionens oprindelige forslag er der som konsekvens af triolog-forhandlingerne i efteråret sket ganske betragtelige ændringer, herunder

  • udvidelse af direktivets anvendelsesområde;
  • stramning af betalingsfrister;
  • udvidelse af direktivets sort- og grå-forbud mod illoyal handelspraksis;
  • udvidelse af den nationale håndhævende myndigheds beføjelser.


Direktivet omfatter samhandel mellem købere og leverandører (med en årlig omsætning på op til EUR 350 mio.) i alle led af landbrugs- og fødevareforsyningskæden. Det vil sige fra primærproducent, over forarbejdnings- og distributionsled til detailhandel.

Direktivet omfatter kun aftaler indgået mellem en leverandør i en lavere tærskelgruppe end køberen. Hvis leverandøren og køberen er indenfor samme tærskelgruppe, finder direktivet ikke anvendelse. Hvis køberen er en offentlig myndighed, finder direktivet dog stadig anvendelse, forudsat at leverandøren har en årlig omsætning på højst EUR 350 mio.

Dansk Erhverv følger processen tæt og arbejder for, at implementeringen i dansk ret sker så sent som muligt, dvs. i 2021. Dansk Erhverv sidder i regeringens Implementeringsråd, som vil behandle denne sag, og vi vil på grund af de store implikationer af direktivet følge denne sag helt tæt.

Læs mere her:

 

Kontakt

Handel

Tina Buur Johnsen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil