; ;
Gemt

Nye kriterier for Nøglehulsmærket på visse produkter

23. februar 2021

Den 1. marts 2021 træder en opdateret bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer i kraft. Opdateringen vedrører særligt færdigretter og vegetabilske produkter.

Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. er blevet opdateret, og træder i kraft den 1. marts 2021. Med den opdaterede bekendtgørelse er det muligt for flere produkter at blive mærket med Nøglehullet, ligesom bekendtgørelsen er revideret, så den er i tråd med de nye officielle kostråd lanceret i januar 2021.

Hent den opdaterede bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v.

Ændringerne i den opdaterede bekendtgørelse vedrører særligt kriterierne for færdigretter (fødevaregruppe 26-30) og de vegetabilske produkter (fødevaregruppe 25). Størstedelen af ændringerne er lavet med det formål at udvide fødevaregrupperne, således at de kan omfatte flere produkter, herunder særligt produkter med mere fuldkorn og flere grøntsager.

Derudover er sætningen ”Nøglehulsmærket skal ledsages af mærket ®” slettet i bekendtgørelsens § 3, og mærket ® er derfor fjernet i den grafiske udformning af Nøglehullet i bilag 1.

Fødevarestyrelsen er nu ved at revidere deres vejledning om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer mv.

Kort om nøglehulsmærket
Nøglehulsmærket er Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, som skal gøre det enkelt for forbrugerne at vælge sundere fødevarer inden for en fødevaregruppe. Mærkningsordningen fastsætter krav til minimumsindhold af kostfibre og maksimumsindhold af fedt, mættede fedtsyrer, salt og sukker i fødevarer, som indgår i mærkningsordningen. Sammenlignet med andre fødevarer inden for samme fødevaregruppe opfylder produkter med Nøglehullet et eller flere af disse krav. Ordningen er dynamisk og revideres, når det ernæringsmæssige vidensgrundlag og/eller ændringer i fødevareudbuddet tilsiger det. De ernæringsmæssige kriterier i Nøglehulsordningen tager udgangspunkt i de fælles nordiske anbefalinger for kostens ernæringsmæssige sammensætning ”Nordic Nutrition Recommendation” (NNR 2012) og nationale kostanbefalinger.

Gratis webinar – 5 nye forskningsprojekter om forbrugeradfærd ift. fødevarer
Den 4. marts kl. 13-15:40 afholder Fødevarestyrelsen i samarbejde med Aarhus Universitet et webinar om forbrugernes interesse for sundere fødevarer. Læs mere og tilmeld dig her.

Kontakt

Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent
Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer