; ;
Gemt

Nye og skærpede regler om registrering af reelle ejere

I januar 2020 træder en række nye regler om virksomheders registrering af oplysninger om reelle ejere i kraft. Vær opmærksom på, at de nye regler indfører en række nye pligter for virksomheder omfattet af hvidvaskloven, når der indberettes oplysninger om reelle ejere.

Nyhed

Dansk Erhverv | Erhvervsjura - 14. januar 2020

Virksomheder har efter hvidvaskloven pligt til at indhente, opbevare og registrere oplysninger om deres reelle ejere. Formålet med indberetningspligten er, at oplysningerne om reelle ejere i Erhvervsstyrelsens register er opdaterede for at skabe gennemsigtighed i ejerforholdene i en virksomhed.

I maj 2019 vedtog Folketinget en række ændringer i reglerne om reelle ejere, der trådte i kraft den 10. januar 2020.

Med de nye regler indføres følgende pligter:

  • Alle ejere skal oplyse om deres ejerskab ved anmodning herom fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet eller andre myndigheder i forbindelse med varetagelsen af myndighedernes tilsyns- eller kontrolopgaver efter hvidvaskloven
  • Alle virksomheder skal oplyse om deres ejerforhold ved anmodning herom fra personer og virksomheder, der skal udføre kundekendskabsprocedurer efter hvidvaskloven, f.eks. pengeinstitutter eller en revisionsvirksomhed
  • Der indføres en pligt for virksomheder til at foretage indberetninger af uoverensstemmelser i forhold til de registrerede oplysninger om reelle ejere. En uoverensstemmelse kan f.eks. være, hvis der mangler at blive registreret en person som reel ejer, hvis der er sket adresseændringer, eller hvis der er sket ændringer i den reelle ejers ejerandele i forhold til de tidligere registrerede oplysninger
  • Der indføres en årlig undersøgelsespligt for virksomheder mv., i forhold til om oplysningerne om deres reelle ejere er opdaterede.

Herudover har Erhvervsstyrelsen udarbejdet en vejledning om registrering af uoverensstemmelser i oplysninger om reelle ejere, som kan findes her: Indberetning om reelle ejere.

Formålet med vejledningen er at hjælpe virksomheder med at vurdere, om der skal foretages indberetning af uoverensstemmelser i forhold til tidligere registrerede oplysninger om reelle ejere.

Hvad er en ”reel ejer”, og hvem skal indberette oplysninger om reelle ejere?
Reelle ejere af en virksomhed er den eller de fysiske personer, der i sidste ende ejer eller kontrollerer en virksomhed. Det kan være enten ved direkte eller indirekte ejerskab over en tilstrækkelig del af ejerandelene eller stemmerettighederne i en virksomhed, eller som udøver kontrol ved hjælp af andre midler. En tilstrækkelig del vil som udgangspunkt sige, at en person har mere end 25 pct. af ejerandelene eller stemmerettighederne i virksomheden.

Reglerne om registrering af reelle ejere medfører, at en bred vifte af virksomheder skal registrere reelle ejere. Det gælder f.eks. alle aktieselskaber, anpartsselskaber mv.

Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en vejledning om reelle ejere, og hvem der skal indberette oplysninger om reelle ejere. Vejledningen kan findes her: Reelle ejere.