; ;
Gemt

Nyt EU-direktiv: Arbejdsvilkår skal være gennemsigtige og forudsigelige

EU har for nylig vedtaget et direktiv, der fastsætter en række nye minimumsrettigheder for arbejdstagere. Formålet med direktivet er blandt andet at fremme tryghed og forudsigelighed i ansættelsesforholdet.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 22. august 2019

Noget er nyt, noget er kendt
Det nye rettighedsdirektiv, som træder i kraft i sommeren 2022, erstatter de nuværende regler om arbejdsgivers pligt til at oplyse medarbejderne om vilkårene for ansættelsen. I dansk ret føl-ger de regler i dag af ansættelsesbevisloven.

Tre timer er grænsen
Fremover skal alle medarbejdere, der enten ikke har en forudbestemt arbejdstid eller som har en forudbestemt og faktisk ugentlig arbejdstid på 3 timer eller mere, have oplyst de væsentlige vilkår i deres ansættelsesforhold. Tidligere var grænsen på 8 timer pr. uge.

Kort frist for at komme med oplysningerne
De fleste af de væsentlige oplysninger skal arbejdsgiveren give medarbejderen skriftligt inden for 7 kalenderdage efter første arbejdsdag. Enkelte af oplysningerne skal være afgivet inden for en måned.

Hvis medarbejderens vilkår ændrer sig i løbet af ansættelsesforholdet, skal arbejdsgiveren skriftligt give medarbejderen besked senest den dag, hvor ændringerne træder i kraft.

Mindstekrav til arbejdsvilkår
Direktivet indeholder en række mindstekrav til de vilkår, som medarbejderen kan ansættes un-der, blandt andet:

  • Medarbejderen kan maksimalt have en prøvetid på 6 måneder.
  • Medarbejderen må ikke forhindres i at have anden beskæftigelse, medmindre der fore-ligger objektive grunde hertil.
  • Hvis medarbejderens arbejdsmønster er uforudsigeligt, skal medarbejderen som mini-mum have kendskab til de tidsintervaller, hvor arbejdsgiveren kan anmode medarbej-deren om at arbejde. Derudover skal medarbejderen med et rimeligt varsel have oplys-ning om en arbejdsopgave. I modsat fald kan medarbejderen afvise at udføre arbejdet.
  • Efter 6 måneders ansættelse skal medarbejderen have mulighed for at anmode om me-re forudsigelige og trygge arbejdsvilkår, hvor de findes. Hvis arbejdsgiveren afslår, er arbejdsgiveren forpligtet til at give medarbejderen en skriftlig begrundelse.

Dansk Erhverv vurderer
Dansk Erhverv har sammen med DA taget afstand fra behovet for et nyt direktiv om medarbej-deres ansættelsesvilkår, men har, da der var flertal i EU for at vedtage et nyt direktiv, samtidig arbejdet konstruktivt for at opnå mere arbejdsgivervenlige vilkår.

Dansk Erhverv vil løbende holde medlemmerne orienteret om de nye regler, herunder betyd-ningen og konsekvensen af dem, efterhånden som Folketinget vedtager nye danske regler på området.